Karintia: Germknödel
A hütték jellegzetes étele az édes szilvalekvárral töltött nagy fehér félgömb alakú gombóc vaníliaszósszal leöntve és darált mákkal megszórva. Az eredeti gőzgombócnak 2 féle alapváltozata létezik: a kész gombócokat vaníliaöntettel vagy olvasztott vajjal öntik le tálalás előtt, majd mindkét változatnál porcukros mákkal hintik meg a tetejét.
A Recept.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 3 dkg cukor
- 3 dl tej
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- csipetnyi só
- fél citrom reszelt héja
- 25 dkg szilvalekvár
A tetejére:
- olvasztott vaj vagy vaníliasodó
- 10 dkg darált mák porcukorral összekeverve
A gőzgombóc elkészítése:
Az élesztőt cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a
lisztet, a csipetnyi sót, a tojást, a citromhéjat és az egészet
tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és langyos helyen fél óráig kelesztjük.
Lisztes gyúródeszkán a tésztából kerek lapokat készítünk egy bögre
segítségével, melyek közepébe 1-1 teáskanál szilvalekvárt tesszük, és
gombóccá formáljuk. Figyeljünk, hogy jól záródjanak, különben főzés
közben kifolyhat a lekvár. A gombócokat félretesszük, és még egy kicsit
kelesztjük.
Addig egy lábasban vizet forralunk kevés sóval, fölé szűrőt
helyezünk, úgy hogy ne lógjon a vízbe. Tegyük a gombócot a szűrőbe,
fedjük le, és forró víz fölött 10-15 percig gőzöljük készre. A kész
gombócokat öntsük le olvasztott vajjal vagy vaníliaöntettel, és szórjuk
meg porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.
A vaníliasodó elkészítése:
2 egész tojást, 2 deci tejet, 8 deka cukorral és ízlés szerint
vaníliát hidegen összekeverünk és tűzön krémmé főzzük.
Forrás: sielok.hu
Fotó: www.knoedelfest.at