Karintia: Reindling
És most következzék egy eredeti karintiai recept, a "Kärnten Kuchlmasta" szakácskönyvből, amely 1996-ban a Verlag Carintia gondozásában, Klagenfurtban jelent meg: Reindling
Hozzávalók:
4 dkg élesztőt,
3 dl langyos tejet és
3 tojássárgáját gőzben kelni hagyunk. Majd mindehhez hozzáadunk
1/2 kg lisztet,
7 dkg cukrot,
2 késhegyni sót,
egy kevés citromhéjat és
egy csomag vaniliáscukrot.
A masszából tésztát gyúrunk. Végül még hozzáadunk 7 dkg olvasztott margarint, még egyszer átgyúrjuk, majd letakarjuk, és hagyjuk pihenni.
A töltelék:
15 dkg mazsolát 3 órán át némi rumban áztatunk. Majd mindezt
10 dkg kristálycukorral és
5 dkg fahéjjal összekeverjük.
A tésztát 30x50 cm-esre nyújtjuk, bekenjük margarinnal, továbbá mazsolával és cukros fahéjjal megszórjuk. Az egészet feltekerjük, és egy kivajazott Reindling-formába (ez kuglóf formát jelent) tesszük, majd 45 percen át 190 fokon sütjük.
Ezt a tipikus karintiai édességet főképp karácsony időszakában készítik. Köszönet a Kärnten-Werbung -nak, hogy ezt a receptet a rendelkezésünkre bocsájtotta.
Foto: Kärnten-Werbung