Kortárs cukrászokkal ismerkedünk

Kortárs cukrászokkal ismerkedünk

Kortárs cukrászokkal ismerkedünk


 

            A Magyar kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden hónap utolsó hetében kóstolóval egybekötött beszélgetésen mutatja be a hazai cukrásztársadalom kiemelkedő tehetségű tagjait. Az idei év utolsó ilyen programjára november 30-án került sor. Itt mutatkozott be az érdeklődő közönségnek a budapesti, közelebbről máriaremetei FRER, valamint a tatabányai STOP cukrászda szakembere. Az ismerkedést Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője segítette kérdéseivel. A múzeum terme hagyományosan megtelt az érdeklődőkkel.

FRER

            Két, 25 évig a szállodaiparban együtt dolgozó barát – Frank János és Erdélyi Gábor ezelőtt 20 évvel döntött úgy, hogy vállalkozásba kezd. A Hűvösvölgyben, Máriaremetén alapították meg a cukrászüzletet, bízva abban, hogy gyermekük és majd talán unokájuk is továbbviszi azt. A cukrászda neve a két vezetéknév két kezdőbetűjéből alakult. A családot a múzeumban most képviselő Erdélyi Balázs elmondta, nem volt könnyű a kezdet, de a folytatás sem az. Jóllehet akkoriban úgy vélték, könnyű egy cukrászdát üzemeltetni. A fiatal cukrász, akinek a vállára 21 évesen nehezedett a súly, - rentábilisan életben tartani a két család befektetett vagyonát -, végigjárta a tanulási lehetőségeket, a szakiskola után dolgozott a Kempinskiben, és hálásan emlékezik az érdi Pataki János mesterre, akitől sok szakmai fogást sajátíthatott el. 2012-ben indult első versenyén a csokis, fekete ribizlis fagylalttal, amellyel közönségdíjat nyert. 2014-ben igazán aratott: két fagylaltjával versenyzett, két különdíjat, két közönségdíjat, egy szakmai díjat és a nagydíjat ő kapta. Tavaly ezüst, idén bronzérmes lett a fagylaltja. A fagyi fesztiválon mákos, karamellizált réteslapos készítménye ért el sikert. Cukormentes ország tortája, a „remetei ribizlis” különdíjas lett. Mint mondta, hosszabb idő kell, amíg egy ötletből sikeres termék lesz, a családi cukrászdában a vevők is kóstolgatják, véleményezik a folyamat során. Büszkén említette, hogy édesapja a sikeres vállalkozásért idén Magyar gazdaságért díjat kapott. Beszélt arról is, hogy az idős cukrászok sokat segítenek a tanulni vágyó fiataloknak, megosztják több évtizedes tapasztalataikat, irigység nélkül. Bár megemlítette, hogy az alapanyagok beszerzése során úgy tapasztalja, ingadozó a liszt és a vaj minősége, ezt most mi a kóstolgatás során nem éreztük. Mindenkinek csak ajánlani tudom azt a finom tejszínes, főtt vaníliakrémmel töltött vajastésztaszeletet, amelyet gesztenyekrém borít. Már ezért érdemes Máriaremetére látogatni.


Kortárs cukrászokkal ismerkedünk


STOP

            Tatabánya kedvelt cukrászdája és kávézója a STOP; nevét nem titkoltan úgy választották, hogy itt mindenki megálljon. Rabóczky Jánosné és lányai vezetik az üzletet, osztják meg egymással a munkát. 1975-ben nem kis utánjárással sikerült az első üzletüket családi vállalkozásként megnyitni Bánhidán. Az üzlethelyiséget egy szobából alakították ki, a garázsban készültek a sütemények, és az udvaron át kellett hordozni ezeket, úgyhogy a téli hidegben az ujjai lefagytak. Ám sikere volt a főzött fagylaltnak, a finom házias jellegű süteményeknek. 1982-ben terjeszkedtek, megépült a sárbereki cukrászdájuk. 1993-ban már emeletráépítéssel bővítették az üzletet, ezek után az évenkénti cukrászati versenyeken elért eredmények, valamint a vendégek növekedő száma jelezte, hogy elismerik szakmai munkájukat. Újak a fagylalt ízeik: az elsőként készített bodza fagylaltjukkal első helyet értek el. Az erdőben gyűjtött ibolyából lett Sissy királyné ibolyafagylaltja, amelyet az eredeti recept alapján főztek, és nagy sikert aratott. Készült akácfagylalt, de a sütemények és torták is bizonyítják a folyamatosan megújuló kreativitásukat. A minőséget a jó alapanyagok, az elért aranyérmek, a Dobos C. József díj, a bodza fagylalttal 2009-ben az országos fagylaltverseny bronzérme bizonyítja. 2001-ben Guinness rekordot értek el az általuk készített 1500 somlói galuskával. Rabóczky Bea vezetésével a következő évben megduplázták ezt az adagszámot: három napig sütötték a tésztát, verték a tejszínhabot, keverték a csoki öntetet a 3000 somlói galuskához és az újabb rekordhoz. Rabóczky Jánosné a vásárlói szokások változásáról elmondta, régebben a vevők vitték a krémeseket és 2-3 féle süteményt, ma viszont kevesebbet vásárolnak, de többfélét. Most a múzeumi kóstolóra többféle pogácsát és krémest hoztak.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

           

2016-12-05« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk