Obatzter - bajor körözött recept
Az obatzter, a bajor “körözött” alapja a camembertsajt. Ezt a bajor sajtkrém specialitást sör mellé fogyasztják.
Hozzávalók:
2 személyre
1 kerek (Bakony) camambert
5 dkg vaj
1 kisebb fej lilahagyma
őrölt (csemege) pirospaprika
só
őrölt bors
őrölt kömény
snidling
mustár
Elkészítés:
A kerek camembertsajt tetejét éles késsel vékonyan levágjuk. A belsejét óvatosan kikaparjuk, hogy csak a vékony héjréteg maradjon. A lilahagymát megpucoljuk, és a snidlinggel együtt apróra vágjuk. A vajat és a sajtot krémesre jól kikeverjük, és a többi hozzávalóval ízlés szerint fűszerezzük. A krémet visszatöltjük a sajthéjba. Tetejét snidlinggel díszíthetjük.
Az obatzter-t pirítós és hideg sör mellé kínáljuk.
További obatzter recept:
Obatzter keménytojással
Hozzávalók:
1 db érett camembertsajt
1 db érett Limburger / Romadur sajt
kockára vágva
50 g Alpenrahmbutter (vaj)
3 evőkanál tejföl
1 db főtt tojás
2 teáskanál bajor mustár
1 fej kockára vágott hagyma
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 db piros kaliforniai paprika
1 csipet őrölt bors (fekete)
1 csipet jódozott só,
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál kapribogyó
Elkészítése:
A keménytojást vágja finomra. A sajtokat a zöldségeket és fűszernövényeket vágja apróra. Keverje az egészet jól össze, és hagyja állni szobahőmérsékleten 15 percig.
Általában barna kenyérrel, vagy pereccel, erős bajor kolbásszal, illetve retekkel, zellerrel, paradicsommal fogyasztják.
Az obatzter könnyű, gyorsan elkészülő étek reggelire vagy vacsorára.
A bajorok búzasörrel kínálják.
forrás: kochbar.de, kochmeister.com
fotó: lecker.de