Pilisszentkereszti Nemzetközi fánkfesztivál

Pilisszentkereszti Nemzetközi fánkfesztivál

Pilisszentkereszti Nemzetközi fánkfesztivál


Ugyan az idén elmaradt a tél, de a falu lakossága és az odasereglő vendégek  a telet búcsúztatják, és a farsangi népszokásokat elevenítik meg.

A Pilisszentkereszti  Szlovák Önkormányzat VII. alkalommal  rendezte meg 2014. március elsején  a Nemzetközi fánkfesztivált.

 Pilisszentkereszt a Pilis dolomittömbjét és a  Visegrádi hegység vulkanikus vonulatát kettészelő völgyben fekszik, mintegy 30 km-re Budapesttől. A gyönyörű környezetben megbúvó alig 2200 lelket számláló kicsiny település hagyományt teremtett. Hiszen az eseményen egyre több környező települése részt vesz, nemcsak vendégként, táncosként,  vagy látogatóként hanem a fánkverseny résztvevőjeként is.

 Az idő is a rendezvényre készül,- szikrázó napsütés,- nyoma sincs az előző napi esőzuhatagnak. A hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete. Ezért is esett a választás erre a napra. A reggeli ünnepség  a római katolikus templomban misével kezdődött. Majd a szlovák népi hagyományt követve  az utcai karnevál egy szekéren maga után húzva Simon és Júda bábujával vonult végig a falun, a népviseletbe öltözött legény és a hajadon bábu jelképezi a farsang utolsó táncos napját.  A szekéren muzsikáló fúvózenekar ütemére táncolnak a gyönyörű népviseleti ruhákba öltözött  sváb, szlovák, magyar táncosok.

Az utcai felvonulás végeztével  a Pilisi Szlovákok Központjában megszemlélhetjük az esemény igazi attrakcióját a fánkfesztivált. Aki, kedvet érzett nevezhetett a versenyre.   Ebben az évben Párkányból, Zólyomból és Nagyszalontáról is érkeztek amatőr konyhaművészek, hogy a sütés tudományában jártas helyi asszonyokkal összemérjék, kinek a fánk remeke a legfinomabb. Ki-ki készíthetett, süthetett fánkot saját, titkos receptje alapján. Az asszonyok hajnalban kelve sütötték a finomságokat  és vitték a helyszínre. A rendezvényre folyamatosan hozott  összesen 7000 db vaníliakrémmel, csokoládéval, barack és szilvalekvárral ízesített nyalánkságot kóstolhatott az odalátogató.   A versenyben részt vevőkre a zsűri és a közönség is szavazhatott. Ebben az évben Pilisszentkereszt asszonyi vitték el a győztesnek járó oklevelet , a vendég Párkány csapata  a második lett.Az igazi kavalkád a sátorban felállított nagy színpadon kezdődött. Táncoltak, énekeltek kicsik és nagyok nemzetiségre való tekintet nélkül Volt itt gyerekjátszó, maszk készítés, rajzolás, festés,  kirakodóvásár,- minden mi szem szájnak ingere.  Koncertek, folklórműsor és tombola, este pedig sztárvendég szórakoztatta a közönséget. A programot éjszakába nyúló farsangi bál, mulatozás zárta.

Színvonalas, szép rendezvény! Dicséret a szervezőknek, rendezőknek!

Írta/Fotó: Magyar Éva                              2014.03.02.

 

--------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.


2014-03-18« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk