Quintessence - 2016, Könyv a pálinka világáról

Quintessence - 2016, Könyv a pálinka világáról

Quintessence - 2016, Könyv a pálinka világáról


 

            Onga közel ötezer lakosú városka Borsod-Abaúj-Zemplén megye Miskolci járásában, Miskolctól 10 kilométerre. 1999-ben alakult kulturális egyesülete alapvető célként a helyi kulturális élet gazdagítását, a kulturális örökség megóvását, tehetségkutatást és gondozást, hagyományőrző, múltfeltáró kiadványok megjelentetését, a helyi társadalom informálását tűzte maga elé. A település kiemelkedő eseménye az általuk kiírt, eddig hétszer, évente megrendezett pálinka és párlatverseny, a Quintessence. Az idei versenyről egy küllemében és tartalmában is elegáns kötetet jelentettek meg, amellyel, terveik szerint könyvsorozatot indítanak önálló útra. A bemutatón Dr. Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend ceremóniamestere beszélt a könyvről. Mint mondta, unikális a kiadvány, ugyanis a pálinka kultúra irodalma szűkös. Új szemléletmódot taglal, a szatmári értékek és eredmények kvintesszenciája. 256 oldalon három fő fejezet mutatja be a gyökereket, vagyis a történelmi múltat, az értékeket, tehát a jelent és a lehetőségeket, azaz a jövőt. Ezek egymást feltételezik, hiszen a múlt nélkül nem tervezhető a jövő, és ebben a jelenre is kell építeni. Külön kiemelte, hogy szűkebb pátriája, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három földrajzi eredetvédett pálinkával van jelen a hazai palettán.

            A gyökerek rész a XVI. századtól ismerteti az érdekes forrásokat, köztük szó esik a töröknek vitt pálinka ajándékról, vagy éppen a pálinkafőző legényről, aki erőszakoskodott a főzde tulajdonos feleségével. Az értékek, azaz a jelen a pálinka és párlatverseny jellemzőire, eredményeire hívja fel a figyelmet. Erről tájékoztatott a kiadvány bemutatásakor Takács László, a könyv szerkesztője és egyik szerzője, aki egyúttal a Quintessence Pálinka-, és párlatverseny versenyigazgatója. A hét alkalommal megtartott esemény immár nemzetközi rangot ért el: 2016-ban érkezett az elbírálásra1132 tétel, 306 résztvevőtől. A hazai pályázókon kívül Ausztriából, Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából, sőt még Kínából is küldtek párlatot. A bírák éppen ezért angolul is közlik ítéletüket, a könyvben is. Eljutottak oda az évek során, hogy az ongai megmérettetés Közép-Európa meghatározó eseménye lett ezen a téren. Csak szakmai bírálók dolgozhatnak, és állami támogatás nélkül folyik a munkájuk.  20 pontos bírálati rendszert dolgoztak ki; egy pálinkát minimum hat ember bírál el, kiszűrve a szubjektivitást. A kiadványban 36 versenypálinka szerepel, a zsűri indoklásával, egyúttal új kezdeményezésként Magyarország örökös sommelier bajnokának, Szik Mátyásnak az ajánlásával, hogy az adott italt a gasztro-kultúrában milyen ételek mellé fogyasszuk, hogy íze, illata harmóniát képezzen azzal.


Quintessence - 2016, Könyv a pálinka világáról


            A lehetőségek fejezet a szűkebb pálinkás szakmának szól, bár az érdeklődőknek is konkrét szakmai ismereteket nyújt. Szólnak a tanulmányok a fahordós érlelésről, az alma és a som lehetséges tudatos felhasználásáról a pálinkafőzés során. A függelék tartalmazza a beérkezett párlatokat és az elért eredményüket.

                        Az Ongai Kulturális Egyesület tervei szerint a tartalmában és küllemében is elegáns, igényes, szakmailag megalapozott kiadvány egy sorozat első kötete; minden évben hozzá kívánnak járulni ezzel a pálinka kultúra sokirányú fejlődéséhez.

A Quintessence – 2017 pálinka és párlatverseny január 14-16 között lesz, az eredményhirdetésre január 20-21-én, a Magyar Kultúra napján, a lillafüredi Palotaszállóban kerül sor, az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkagálán és bálon. (www.okeonga.hu)

Írta/Fotó: Hajós Anna

2016-12-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk