Somló, Tornai pincészet

Somló, Tornai pincészet

Somló, Tornai pincészet

 

 

            A hazai borvidékek legkisebbje, ám ennek ellenére jól ismert a világ sok országában a 692 hektárnyi szőlőterületű, kiegyenlített éghajlatú Somló, a hozzá tartozó Ságheggyel és Kissomlyóval. Mint kiemelt borterület szerepel a hazai bordalok között, valószínűleg mindenki ismeri a „Tokaj, Somló, Badacsony – borral töltsd a kulacsom” kezdetűt. Aki arrafelé utazik, meghökkenve látja a síkságból kiemelkedő hegyet, amely gyönyörű, ápolt ültetvényekkel teli. Vulkanikus bazaltkúp, a szakemberek szerint felszíne a szicíliai Etnáéhoz hasonlít, porhanyós, úgynevezett „kukoricás” bazalt, amely vasban és magnéziumban gazdag. Az egyik legrégebbi hazai borvidék, valószínűleg a rómaiak telepítették az első szőlőültetvényeket. Az itt készült borokat, ahogy a tokajit is, a patikákban gyógyszerként árusították – a betegek nem kis örömére. Érdekes, hogy napjainkban már pezsgő is készül itt, a Kreinbacher pincészet Furmintból alkotott pezsgője nemzetközi versenyen is elismerést, ezüst, illetve bronzérmet szerzett.A táj legnagyobb pincegazdasága a Tornai családé. Gönczöl Attila, a cég értékesítési és marketing munkatársa a Magyar Újságírók Országos Szövetsége turisztikai és gasztronómiai szakosztályának tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az itt készített bornak a nemzetközi és a helyi megítélése segít az értékesítésében. Bár a somlói Juhfarkról terjedt el, hogy ez a nászéjszakák bora, és a fiúörökösre vágyó Habsburgok ezért elengedhetetlennek tartották az adott időpontban a fogyasztását, ám a helyiek ennél jóval többre tartották az összes borukat. Mint mondják: „aki somlait iszik, még a saját feleségét is megkívánja…” És bár szájhagyomány, de sokan bizonyítottnak érzik, hogy a reflux betegségnek is kitűnő ellenszere. A XVIII. században a hegyen 46 fajtát termesztettek, mára ez a szám csökkent, de például Tornaiéknál van Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olasz rizling, Csomorika, Zenit, Zeusz is.

A pincészet újdonsága, hogy nemcsak a hosszú évekig ízét, illatát, aromáját megőrző nagy klasszikusok készülnek itt, hanem újdonságként reduktív eljárással is előállítanak könnyebb borokat. Ilyen készül az Irsai Olivérből, Traminiból, Furmintból,  Zenitből, de még Juhfarkból is. Ám ezek is őrzik bizonyos mértékig a hegyre jellemző fajsúlyosságot.            Gondoltak a hölgyekre, nekik ajánlják – no meg bárkinek a desszerthez – a költői nevű Aranykönnyet, amely a Zeusz fajta novemberi szüretelésű, töppedt bogyókat is tartalmazó fürtjeiből készült. Szép befejezése egy vacsorának, vagy egy beszélgetésnek.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


2015-12-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk