Stájer konyha: Tökmagos hókifli
Az alábbaikban egy érdekes, de annál finomabb adventi aprósütemény elkészítését ismertetjük egyenesen Stájerországból.
A nálunk is ismert hókiflitől kissé eltérő tökmagos változat a következő recept alapján ki is próbálható.
Hozzávalók:
3-4 tepsihez:
280 g finomliszt
140 g vaj
140 g őrölt tökmag
80 g porcukor
2 EK tejszínhab
1 vaníliarúd belseje
porcukor és vaníliás cukor
esetleg csokoládémáz a bevonathoz
A sűtőlapot béleljük ki sűtőpapírral
A sütőt melegítsük elő 170°C hőmérsékletűre
Elkészítés:
A vajat a liszt felével összekeverjük, a maradék hozzávalókat hozzáadjuk és sima tésztát készítünk. 4 cm átmérőjű rolókat formálunk és késsel 2 cm vastag darabokat vágunk le belőle. Ezeket kis fonatokká tekerjük össze majd kifliket formázunk. A végükön legyenek vékonyabbak mint középen. 170°C hőmérsékletű sütőben 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük a kifliket. Még langyosan, beleforgatjuk a kifliket a porcukros vaníliás cukorba.
Tipp: A kiflik egy részét bevonhatjuk csokoládémázzal
Tálalási javaslat: A kiflik még étvágygerjesztőbbek lesznek, ha gondosan egymás mellé rendezzük őket egy szép tálon, vagy tálcán.
Szerző: Erika Seidl Zunge / Rita Pötz
Forrás: steiermark.com