Stájerország: Fasírozott zergelapocka a Pogusch vendéglőből
Fasírozott zergelapocka kardamonnal, vargányagombával
4 személy részére:
8 zerge lapockaszelet, kicsontozva és letisztítva
600 gr zergehús a lapockáról, kicsontozva
80 gr. fehérkenyér-kocka
1/8 l tej
90 gr. saláta, finomra aprítva
2 evőkanál vaj
1/16 l szódavíz
Kardamon, pimetta, só, bors
Zsemlemorzsa
Olaj-vaj keverék a sütéshez
6-8 vargányagomba, felszeletelve
1 evőkanál tiszta vaj
Hegyisó
A zellerhez:
1-2 zellergumó, meghámozva, két centiméteres kockákra vágva
1/4 l tej
víz, só
50 gr. Crème fraiche
50 gr. tejföl
200 gr. tejszín
Só, bors, tabaszkó
A szószhoz:
1/2 l vadas alaplé
3 cl borpárlat
1 evőkanál fekete áfonya
1 evőkanál vörös áfonya
100 gr tejszín
Olajban kisütött zellerlevelek a díszítéshez
Elkészítés módja:
A zergelapocka húst - amely legfeljebb 4 éves zergéből származzon, ledaráljuk. A kenyérkockákat beáztatjuk tejbe, a salátát aranybarna színűre dinszteljük. A ledarált húst összekeverjük a kenyérkockákkal, majd szódavízzel addig keverjük, míg lágy, krémes hatása nem lesz, ezután az egészhez hozzáadjuk a fűszereket. A masszát ráhelyezzük a lapockacsontokra, zsemlemorzsával meghintjük, az egészet belehelyezzük az olaj- és vaj keverékébe, majd a sütőbe helyezzük. Miután a felső része szépen átsült, megfordítjuk és kb. 8 percen keresztül 200 fokon előmelegített sütőben megsütjük. Ezután kivesszük, és hagyjuk az lecsöpögni. A zergelapocka felét vékonyra szelt vargányagombával megszórjuk, bekenjük vajjal, még egyszer átsütjük, majd megszórjuk hegyisóval.
A püré elkészítéséhez először a zellerkockákat tejben és kevéssé megsózott vízben, közepes lángon, puhára főzzük. A megfőtt alaplevet leöntjük és a zellerkockákat Créme fraiche-sel, tejföllel és a tejszínnel finomra keverjük. Végül sóval, borssal valamint tabaszkóval ízesítjük.
A szószhoz a vadas alaplevét, a borpárlatot, valamint a bogyókat kb. a felére elfőzzük, majd hozzáadjuk a tejszín, ezután egy ideig főzzük még, végül alaposan átkeverjük. A zellerpürét köralakban helyezzük el, a kapott kör közepét pedig a szósszal töltjük ki. Legvégül pedig az egészhez hozzátesszük a lapockákat, és olajban sült zellerlevelekkel tálaljuk.
Ezt a receptkülönlegességet a stájerországi "Hochschwab" régióban készítik a Pogusch vendéglőben, Heinz Reitbauer (www.steirereck.at) konyhafőnök utasításai szerint.
Íme, egy eredeti osztrák ételrecept, amelyet nyugodtan elkészíthet barátainak vagy családjának, és miközben jóízűen fogyasztják az ételt, talán visszagondol arra, milyen jó volt az eredeti finomságot enni üdülés közben Ausztriában.
Ha viszont még nem járt ott, akkor talán a fogás készítése közben kedvet kap ahhoz, hogy felkeresse e finom étkek hazáját.
Foto: Steirereck www.die-obere-steiermark.at