Szezonális finomságok - a narancs

Szezonális finomságok - a narancs

Szezonális finomságok - a narancs

A téli, szezonális ételekre gondolván, sokaknak a házilag készült ízletes kocsonya, másoknak a savanyú káposzta, megint másoknak a bejgli jut eszébe. De érdemes szót ejteni egy másik idény finomságról, aminek felhasználhatósága roppant sokszínű. Ez pedig nem más, mint a narancs!



A narancs nem csak önmagában finom, de felhasználható süteményekben, köretként, és teának is. Az alábbiakban finom és egyszerű narancsos recepteket ajánlunk.

Narancsos sült csirke

Hozzávalók:

    1 dl citromlé
    80 dkg csirkemell filé
    2 dl fehérbor
    20 dkg mandarin
    10 dkg mandula
    5 dl narancslé
    1 kis fej vöröshagyma


Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Helyezzük a húsdarabokat a tűzálló tálra úgy, hogy az a felük legyen felfelé, ahonnan levettük a bőrt. Szórjuk rá a hagymát, öntsük rá a narancslé és a bor felét, majd csepegtessünk rá egy evőkanálnyi citromlevet. Egy kisebb tálban keverjük össze a fűszereket, és a felét szórjuk a csirkére.

Fedjük le és süssük egy órán keresztül. Vegyük ki a sütőből és fordítsuk meg a húsokat. Öntsük rá a maradék narancslevet, bort, citromlét, és szórjuk rá a fűszereket. A mandulát is szórjuk rá és süssük 15 percig. A sütőből kivéve halmozzuk rá a mandarint, és tegyük grillsütőbe további 5 percig erejéig.


Narancsos sütemény

Hozzávalók:

    ½ csésze vaj
    2 tojás
    2 evőkanál friss narancslé
    2 csésze finom kiőrlésű liszt
    ¾ teáskanál Szódabikarbóna
    1 csésze méz
    ¼  csésze tej
    1-1/2 teáskanál reszelt narancs héja
    ½ teáskanál só

Elkészítés: A vajat keverőgéppel verjük krémesre, folyamatosan keverjük, miközben a mézet adjuk hozzá. Rakjuk bele a tojásokat egyesével, és mindig jól keverjük fel! Külön a tejet, a narancslevet és a narancshéjat is adagoljuk össze. A száraz hozzávalókat szintén külön tálban elegyítsük. Majd váltakoztatva a krémes és a tejes hozzávalókat, dolgozzuk össze, melynek végén adjuk hozzá a szódabikarbónás lisztet, és az egészet jól dolgozzuk össze. Vajazzuk ki a tepsit, rakjuk bele a tésztát és 150 fokos sütőben 25-30 percig süssük. Igazi csemege!


Narancsos tea

Öt deciliter forrásban lévő vízhez adjunk 4 szem szegfűszeget, 1 db fahéjat, forraljuk  4 percig, majd adjuk hozzá egy narancs kifacsart levét és 2 evőkanál mézet.

Egy teáskannába szórjuk 2 kávéskanál natúr teafűszert, szűrjük rá a fűszeres vizet és hagyjuk állni öt percig. Szűrés után azonnal fogyaszthatjuk is!


Szöveg: Szántai Adrienn
Forrás, fotók: LF Magazin

2011-12-20« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk