Új köntösben a tengerészek itala

Új köntösben a tengerészek itala

Új köntösben a tengerészek itala

 

Ha a világ legnemesebb tömény italainak felfedezését tűznénk ki célul, akkor kezdhetnénk a sort a whisky hazájában, Skóciában, hogy aztán Írország és Anglia érintésével Normandiába lépjünk partra. A francia párlatkultúra megismerése után következhet Oroszország vodkája, majd az Egyesült Államokban a bourbont, később a napsütötte Karibi-térség kíváló rumjait ízlelgethetjük. Innen egy ugrás Dél-Amerika, Venezuela.

 

Az elmúlt években a rum és a vodka hányada a világ égetett szeszesital-gyártásában és forgalmazásában csökkent – talán ezért is határozták el a venezuelai rummárka tulajdonosai, hogy termékeikkel Magyarországon, a Venezuelai Nagykövetségen bemutatkozzanak.

A tengerparttól délre nyúló régióban található az óriási Ron Santa Teresa birtok. A családi tulajdonban lévő vállalat számtalan likőrt és rumot gyárt. A rum készítéséről és kereskedelmi forgalmazásáról Juan Louis Bolivar, a Santa Teresa birtok szakembere elmondta, hogy az 1796-ban alapított alkohollepárló üzemnek és a Haciendához kapcsolódó cukornád termesztésnek igen gazdag története van. A 200 éves évfordulóra kiadták a Santa Teresa rumcsaládot, közte az egyetlen szuper-prémium kategóriás rumot a világon, amelyet a rendkívül munkaigényes solera eljárással érlelnek tökéletesre. Megtudtuk, hogy Venezuelában csak azt tekintik rumnak, amelyet legalább két évig érlelnek, de az igazán nemes italok ennél sokkal több évet pihennek, hogy aztán a világ legkülönbözőbb pontjain találjanak vevőre. A palackozásra kerülő rum akár 8-12 évig érik az egymásra rakott tölgyfahordókban. A speciális keverési technika: az ú.n. solera.

Bolivar a gyártási folyamat titkaiba, a patinás üzem életébe, és a helyi fogyasztási kultúrába  is bepillantást engedett. A rum nemzetközi keresletétől függetlenül, Venezuelában ez az egyik legnépszerűbb ital, amelyet korántsem csupán tisztán, vagy koktél formájában fogyasztanak, hanem szénsavas vízzel felengedve és jégkockával gyengítve, üdítő italként is kedvelik.

A brand 28-40 százalékos készítményei karakterükben gazdag, édes, egzotikus aromákkal kevertek, dominál bennük a tejkaramella, barna cukor, vanilia, fekete csokoládé, és a déligyümölcsök.

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2016-05-21« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk