Újra felfedezni régi étkeinket
Vajon miért nem használjuk hazai fogyasztásra a rég elfeledett élelmeket, gabonákat, magvakat, amelyek az emberiséget évezredek óta táplálják, olcsón előállíthatók, itthon is hozzáférhetők, ráadásul jó hatással vannak egészségünkre?
Ezekre a kérdésekre adott választ az a rendezvénysorozat, konferencia, kiállítás, ismeret átadás, étel kóstoló, bemutató,- amit a Budapesti Gazdasági Főiskola helyszínén tartottak meg. A rendezvénysorozat kezdeményezője egy civil szervezet, Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság (ÓMT) mely 27 éve működik, a Főiskolán alakult Benda Kálmán történész, akadémikus alapításával. Céljaik tudományos ismeretterjesztés, középkori magyarországi emlékek megismerése, hagyományok ápolása és korszerű megújulása.
A rendezvény témája a köles.
Mit kell tudnunk a kölesről? Pázsitfű, a gabonaneműekhez tartozik. A köles az emberiség egyik legrégibb termesztett kultúrnövénye. Évezredek (legalább 10000 éves múlt ) óta fontos élelmünk, legősibb kultúrnövényünk. A kutatások szerint az őshazáját Mongólia és Kína határvidékére teszik, a mai Észak-Kína területén, a Sárga-folyó termékeny folyóvölgyeibe. A kőkori ember kétféleképpen fogyasztotta: kenyeret sütött belőle, és olajos magvakkal szórta meg, hogy ehető és rágható legyen, valamint köleskását is készítettek,- pelyvától, héjától megtisztították,- és vízben,- ünnepi alkalommal tejben,- megfőzték. Napjainkban Európából kiszorult, vagy jelentékeny a mennyiség, helyét a búza, burgonya, rizs foglalta el. De Közép-Ázsia, Közel-Kelet, India vidékein termesztik. A világ népességének 1/3-ának még ma is a köles az alapélelme.
Ókori és középkori Magyarország egyik legfontosabb gabonája volt. Hazánkban elsősorban sárga-sárgás fehér és piros magvú köles fajtákat termesztenek. A fajták egy része régi nemesítésű. Hántolás hatására a zsírsavak aránya nem változott számottevően, és fajták között sem találtak lényeges eltéréseket . Szeszélyes időjáráshoz alkalmazkodó, szárazságot jól viselő , nedvességet kevésbé igénylő, kiváló minőségű növény és rövid érési ideje miatt másodvetésként, a tavaszi tönkrement vetemények esetén , más gabonák aratása után elvetve még betakarítható. Alig igényel talajmunkát, sőt jóformán a föld felszínén is kicsírázik. A köles egyeletlenül érik, szakaszosan aratják, mert könnyen kipereg a szeme, így aratásnál óvatosságot igényel.
A kenyérgabonák megjelenésével a köles fogyasztása Európában teljesen kiszorult. A XVIII- XIX század folyamán a magasabb társadalmi rétegek elhagyták étkezésükből a régi kásákat a kölest, az árpát is. Helyükbe borsó, bab mellé az amerikai növények hódítottak teret.
A köles jótékony hatása
A köles szemek nagy mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, amelyeket az emberi szervezet nem tud szintetizálni, ezért fogyasztásuk egészség megőrzési szempontból kiemelkedő jelentőségű. Ugyanakkor ezek a vegyületek levegőn könnyen oxidálódnak. Többek között erre vezethető vissza a köles őrlemények viszonylag gyors avasodása. A teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat is tartalmaz.
A kölest nemcsak tápanyagtartalma miatt kell szeretnünk! Egyike azon kevés teljes gabonáknak, melyek gluténmentesek,( ami a lisztérzékenységgel küzdőknek ideális) lúgosítanak, és magas a rosttartalmuk. A köles magnéziumban gazdag, emellett foszfort, vasat is tartalmaz valamint nagy mennyiségű B vitamint, kiváló az antioxidáns hatása.
Sajnos, nem kap akkora figyelmet, amekkorát érdemelne. A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk, ha egy kis kellemes, lágy, édeskés ízt szeretnénk. Ráadásul a köles főzése nem telik sok időbe, könnyű beiktatni étrendünkbe!
Most jöjjenek a kulináris élvezetek. A BGF oktató kabinet tankonyhájában volt részem megtanulni, kipróbálni és megkóstolni az ételeket. Hihetetlen ízletes édes, sós finomságok kerültek az asztalra. Ebből csak néhányat: csőben sült köles juhtúróval, köleses tócsni, köles palacsinta, gombás köleskása reszelt sajttal, kölesprósza.
szöveg: Magyar Éva
kép: Bóta László, Remenyik Bulcsú Budapest, 2013.11.05.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.
A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.