Újra felfedezni régi étkeinket,

Újra felfedezni régi étkeinket

Újra felfedezni régi étkeinket

Vajon miért nem használjuk hazai fogyasztásra a rég elfeledett élelmeket, gabonákat,  magvakat, amelyek az emberiséget évezredek óta táplálják, olcsón előállíthatók, itthon is  hozzáférhetők, ráadásul jó hatással vannak egészségünkre?

Ezekre a kérdésekre adott választ az a  rendezvénysorozat, konferencia,  kiállítás, ismeret átadás,  étel  kóstoló, bemutató,- amit  a Budapesti Gazdasági Főiskola helyszínén tartottak meg.  A rendezvénysorozat kezdeményezője egy civil szervezet,  Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság (ÓMT) mely 27 éve működik,  a Főiskolán alakult Benda  Kálmán  történész, akadémikus alapításával.  Céljaik  tudományos ismeretterjesztés, középkori magyarországi emlékek megismerése, hagyományok ápolása  és korszerű megújulása.

A rendezvény témája a köles.

 Mit kell tudnunk a kölesről?  Pázsitfű, a gabonaneműekhez tartozik. A köles az emberiség egyik legrégibb termesztett kultúrnövénye. Évezredek (legalább 10000 éves múlt ) óta fontos élelmünk, legősibb kultúrnövényünk.  A kutatások szerint az őshazáját  Mongólia és Kína határvidékére teszik,  a mai Észak-Kína területén, a Sárga-folyó termékeny folyóvölgyeibe.  A kőkori ember kétféleképpen fogyasztotta: kenyeret sütött belőle, és olajos magvakkal szórta meg, hogy ehető és rágható legyen, valamint  köleskását is készítettek,- pelyvától, héjától megtisztították,-  és vízben,- ünnepi alkalommal tejben,- megfőzték. Napjainkban Európából kiszorult, vagy jelentékeny a mennyiség,  helyét a búza, burgonya, rizs foglalta el. De Közép-Ázsia, Közel-Kelet, India vidékein termesztik.  A  világ népességének   1/3-ának még ma is a köles az alapélelme.

Ókori  és középkori Magyarország egyik legfontosabb gabonája volt.  Hazánkban elsősorban sárga-sárgás fehér és piros magvú köles fajtákat termesztenek. A fajták egy része régi nemesítésű. Hántolás hatására a zsírsavak aránya nem változott számottevően, és fajták között sem találtak lényeges eltéréseket . Szeszélyes időjáráshoz alkalmazkodó,  szárazságot jól viselő , nedvességet kevésbé igénylő, kiváló minőségű növény és rövid érési ideje miatt másodvetésként,  a tavaszi tönkrement  vetemények esetén , más gabonák aratása után elvetve még betakarítható. Alig igényel talajmunkát, sőt jóformán a föld felszínén is kicsírázik. A köles egyeletlenül érik, szakaszosan aratják, mert könnyen kipereg a szeme,  így aratásnál óvatosságot igényel. 

A kenyérgabonák megjelenésével a köles fogyasztása Európában teljesen kiszorult. A XVIII- XIX  század folyamán a magasabb társadalmi rétegek elhagyták étkezésükből a régi kásákat a kölest,  az árpát is. Helyükbe  borsó, bab mellé az amerikai növények hódítottak teret.

A köles jótékony hatása

A köles szemek nagy mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, amelyeket az emberi szervezet nem tud szintetizálni, ezért fogyasztásuk egészség megőrzési szempontból kiemelkedő jelentőségű.  Ugyanakkor ezek a vegyületek levegőn könnyen oxidálódnak. Többek között erre vezethető vissza a köles őrlemények viszonylag gyors avasodása. A teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat is tartalmaz.

 A kölest nemcsak tápanyagtartalma miatt kell szeretnünk! Egyike azon kevés teljes gabonáknak, melyek gluténmentesek,( ami a lisztérzékenységgel küzdőknek ideális)  lúgosítanak, és magas a rosttartalmuk. A köles magnéziumban gazdag, emellett foszfort, vasat is tartalmaz valamint nagy mennyiségű B vitamint, kiváló az  antioxidáns hatása.

Sajnos, nem kap akkora figyelmet, amekkorát érdemelne. A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk, ha egy kis kellemes, lágy, édeskés ízt szeretnénk. Ráadásul a köles főzése nem telik sok időbe, könnyű beiktatni étrendünkbe!

Most jöjjenek a kulináris élvezetek. A BGF oktató kabinet tankonyhájában volt részem megtanulni, kipróbálni és megkóstolni az ételeket. Hihetetlen ízletes  édes, sós finomságok kerültek az asztalra. Ebből csak néhányat: csőben sült köles juhtúróval, köleses tócsni, köles palacsinta, gombás köleskása reszelt sajttal, kölesprósza.

szöveg: Magyar Éva

kép: Bóta László, Remenyik Bulcsú                 Budapest, 2013.11.05.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

2013-11-10« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk