Illatszertár

Illatszertár

Illatszertár

 

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: Puskel Zsolt

 

László Miklós komédiája a Thália Színházban.

Sokféle feldolgozásban láthattuk már a darabot: a tengerentúlon Parfumerie címmel mutatták be, amiből több hollywoodi film-feldolgozás is készült. A szerelem hálójában (1998) című nagy sikerű mozi – Meg Ryan és Tom Hanks főszereplésével – alapötletét ez a komédia adta.

Itthon tv-játék készült, és több hazai színház is bemutatta neves rendezőkkel és színészekkel, de most a Thália Színház nyúlt a komédiához, Béres Attila három felvonásos rendezésében.

 

 

 

 

A belvárosi illatszertárban, a Gerbeauddal szemben - látható a díszletben- mindent lehet kapni, parfümöt, púdert, fogkefét, vagy tornacipőt is. A Váci utcai Hammerschmidt-féle üzletben hatan dolgoznak. Asztalos úr másfél éve levelezik egy lánnyal, szeretné feleségül venni, de épp karácsony előtt kirúgják az állásából. A tulajdonos, Hammerschmidt úr megfigyelteti feleségét, aki megcsalja Kardos segéddel. Az ügyes eladók, Asztalos úr, Sipos úr, Balázs kisasszony, Kádár úr és a többiek csak úgy sürögnek-forognak, ha belép egy nagysága.

Ajánlják a vevőknek a negyedliteres Széna kölnit, a legújabb francia púdert, és máris tele a díszes papírzacskó piperékkel, csörrenhet a National kasszagép a 2 pengő húszért, vagy 6 pergő negyvenért.

 

 

 

 

Vágyak, remények, pletykák, félreértések és két idegen titokzatos szerelmi levelezése, akik egy véletlen folytán nagyon is közel kerülnek egymáshoz – minden van, ami egy sodró lendületű komédiához kell. A világhírű szerző külföldön is nagy sikereket befutott, többször filmre vitt darabja a harmincas évek nyüzsgő Budapestjére kalauzol vissza minket.

A boldog békeidők hangulatát idéző, szellemes dialógusokkal tűzdelt, klasszikus komédia főszerepét, az üzlet tulajdonosát Szervét Tibor játssza: „Hammerschmidt egy öregedő férfi, aki azzal szembesül, hogy a felesége megcsalja. A színdarabnak nem ez a fő története, de egy igen erős mellékszála. A vígjáték számos félreértéssel átszőtt, van benne nehéz élethelyzetekből fakadó abszurditás, a humora mégsem fekete, hanem nagyon helyes emberi humor.”

 

 

 

 

Asztalos úr szerepében az idei évadtól a Thália Színházhoz szerződött Ember Márkot láthatja a közönség. „Az Illatszertár egy rendkívül bájos emberi történet. Mindamellett, hogy nagyon szellemes – remélhetőleg jókat fognak nevetni a nézők – nagyon mély és megható mese”.

Balázs kisasszonyt játszó Szinetár Dóra, aki szintén ebben az évadban került a Tháliához így vélekedik: “Az Asztalos urat játszó Ember Márkkal ugyanabban a cipőben járunk a darabot illetően, a próbák alatt megállapítottuk, hogy mindketten sokkal vehemensebb emberek vagyunk civilben, mint amilyen a két karakterünk. Komoly feladat számunkra a visszafogottság hiteles ábrázolása”

 

 

 

 

Szereplők: Szervét Tibor, Ember Márk, Nagy Viktor, Hevesi László, Szinetár Dóra, Mórocz Adrienn, Szabó Erika, Szabó Győző, Hunyadkürti István, Tamási Zoltán és Ikotics Milán.

Az üzlet nagyvonalú, impozáns díszletét Horesnyi Balázs tervezte.

Bemutató: 2020. október 30.

www.thalia.hu

 

2020-10-30« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk