Tajtékos dalok - Boris Vian revü a Kálmán Imre Teátrumban

Tajtékos dalok - Boris Vian revü a Kálmán Imre Teátrumban

Tajtékos dalok - Boris Vian revü a Kálmán Imre Teátrumban

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: Budapesti Operettszínház

 

A Boris Vian-életműsorozat kilencedik köteteként, 1947-ben megjelent Tajtékos napok kétségkívül a szerző legismertebb, legnépszerűbb műve. Ez volt az első magyar nyelvre lefordított Vian-regény, és ugyanúgy, ahogy a világ minden táján, nálunk is villámgyorsan kultuszkönyvvé vált, és immár több mint negyven éve szinte kötelező olvasmány az újabb generációknak. Boris Vian alkotásából Michel Gondry forgatott filmet Audrey Tautou és Romain Duris főszereplésével. Az egyszerre szürreális, groteszk és abszurd regény Amélie szerelmes, álmodozóknak kitalált Párizsában játszódik.

 

 

 

A Budapesti Operettszínház rendhagyó, igazi francia hangulatú sajtótájékoztatóján lejátszott rövid filmrészleten Boris Vian, a korán elhunyt, ám annál többet alkotott zseni párizsi lakásának ablakából a Moulin Rouge-ra nézett. A Nagymező utcai volt Moulin Rouge-ban, a megújult Kálmán Imre Teátrumban az író születésének 100. évfordulójához közeledve a Tajtékos dalok előkészületei folynak.

 

 

 

Elsőként Kiss-B. Atilla főigazgató így köszöntötte a vendégeket: Amikor a rendező, Kiss Csaba megkeresett az ötlettel, hogy Boris Vian több mint  ötszáz dala közül 11 sanzont szeretne bemutatni, azt gondoltam, hogy ez az előadás tökéletesen illik a Kálmán Imre Teátrumba, amely egy különleges adottságú színpadi tér. Ennek a helynek szelleme van! Ezért bízunk benne, hogy a Tajtékos dalok című produkció ugyanolyan nagy sikernek örvend majd nézőink körében, mint a Párizsi randevú című dinner show, melyet tavaly ősszel mutattunk be.

 

 

 

A Tajtékos dalok című revüben 11 Boris Vian-sanzon fog megszólalni - magyarul először, neves költők, műfordítók előadásában. Ízelítőül elhangzott a Panaszdal a fejlődésről című dal Földes Tamás, Pálfalvy Attila, Kocsis Dénes és Cseh Dávid Péter előadásában, majd Üss meg, Dzsoni című dal, melyet Györgyi Anna, Kékkovács Mara, Gubik Petra és Széles Flóra énekeltek. A rendezvény végén Müller Péter Sziámi költő és énekes, a sanzonok egyik fordítója, mesélt a Dezertőr című dalról, mely ezt követően fel is csendült, majd Kiss Csaba videoklipjét, a Mozart legyen velünk című dalt vetítették le első alkalommal.

Az eseményen tiszteletét tette Frédéric Rauser, a Francia Intézet igazgatója is.

 

Bemutató: március 10.

Szereposztás:

Boris és...: Kocsis Dénes/ Cseh Dávid Péter

Paul és...: Földes Tamás/ Pálfalvy Attila

Ursula és...: Gubik Petra/ Széles Flóra

Michelle és...: Györgyi Anna/ Kékkovács Mara

További információ az előadásról és a szereposztás itt található

A Mozart legyen velünk (Boris Vian) című dal videóklipje

A tájékoztató fotóit Németh Anna készítette.

 

 

2020-02-09« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk