TESLA- felvillanyozó produkció van születőben

TESLA- felvillanyozó produkció van születőben

TESLA- felvillanyozó produkció van születőben

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Az olvasópróbán bepillantottunk az alkotói folyamatba.

Nikola Tesla kétségtelenül minden idők egyik legkitűnőbb lángelméje, akinek zsenialitását csak Arisztotelészéhez és Leonardo da Vinciéhez hasonlíthatjuk, egész világunkat átalakító találmányait pedig már kortársai is a kerék és az egyiptomi piramisok jelentőségéhez mérték.

 

 

 

A különleges személyiségű tudóst több ország is joggal érzi magáénak. Kevesen tudják, hogy a szerb származású, horvát területen, 1856-ban született Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól, első munkahelyéről indult, később, már világpolgárként érkezett Amerikába, ahol megvalósíthatta gyermekkori álmát: megtervezhette a Niagara-vízesésre épített, csodának számító erőművét. Tesla felfedezéseinek és szabadalmainak köszönhető, hogy az elmúlt évszázad során az elektronikai eszközök a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé válhattak.

Mivel a tudós sok baráti szállal is erősen kötődött Magyarországhoz, ez a tény remek alapanyagként szolgált arra, hogy a TBG Production új premierje témáját a kiváló elmének szentelje – nyitotta meg a próbát Göcze Balázs ügyvezető a Váci úti próbateremben.

Radó Denise, a zenés darab rendezője kiemelte, hogy a legkorszerűbb show technikai elemek alkalmazása egyedi látványvilágot, izgalmas vizuális hátteret ad Tesla életének. A tizenkilencedik század hangulatának felidézésével bemutatja a tudós pályafutását Smiljantól, Prágán, Budapesten, Párizson, New Yorkon és a Chicagói Világkiállításon át a Niagara vízeséséig.

 

 

 

A pezsdülő világ megelevenítésében 150 lelkes alkotó dolgozik, az Operett Színházból is első hívó szóra érkeztek a művészek- tudtuk meg Vona Tibortól, musical kreatív ötletgazdájától.

Pesák Ádám az egyik szereposztás Teslája bemutatott egy dalt, melyet - és még 20 dalt- Sebestyén Áron- Molnár Kata alkotópáros jegyzi, a dalszövegek és a dramaturgia Müller Péter Sziámi munkája. A szövegkönyvet Egressy Zoltán (Portugál) írta, a koreográfiát Szabó Anikó állította össze, a vizuális látvány világot a Forward Production csapata, a jelmezeket Kiss Márk álmodta meg.

 

 

 

Főbb szerepekben: Szabó P. Szilveszter, Pesák Ádám, Szomor György, Szabó Máté, Janza Kata, Békefi Viktória, Füredi Nikolett, Lux Ádám, Gerdesits Ferenc, Gerner Csaba, Kautzky  Armand.

 

A jelmeztervező szerepe kulcskérdés

Különösen fontos alkotó a jelmeztervező a fergeteges táncjelenetekkel tarkított, látványos technikával létrehozott zenés darab esetében, mint a Tesla.

Kiss Márk – divattervezőként diplomázott a MODART Művészeti és Divat Iskolában- állandó résztvevője magazinok és tévés produkciók kreatív csapatának, emellett közismert személyek stylistja.

 

 

Márk a musical táncosainak jelmezeit a promo videóhoz, a koreografus Szabó Anikóval együtt már tavaly elkészítette, ezekben a hetekben pedig feszített tempóban dolgozik a varrodában a munkatársaival a több, mint 200 jelmezen. Az egyes darabok kivitelezésének megoldásai, az alapanyagok beszerzése, a színészek kérései mind a folyamat része, amit Márk figyelembe vesz.

 

 

 Kép: Kiss Márk Tesla rajzok

 

A jelmeztervező számára izgalmas kihívás a ma legkorszerűbb színpadi visualtechnikát bevető előadás, mert a ruháknak és kiegészítőknek összhangban kell lenni a látványos díszlettel, a vetített képekkel, és minden alkalmazott színnel, amit a nézők a színpadon látnak. Fontos az optimális összhatás!

 

 

 Kép: Kiss Márk Tesla rajzok

 

Nikola Tesla - Végtelen energia című musical showra 7000 eladott jegy azt jelzi, hogy nagy áttörés várható a musical világban. A budapesti, februári ősbemutató után országos turnéra indul a produkció.

A musicalről itt olvashat

A RaM Colosseum február 28-án mutatja be Tesla életéről szóló musical showt.

2020-01-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk