Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

A lélek gondjaihoz a művészet a kulcs - Ruben Brandt filmkritika

 

November 15-től játszák a mozik, de máris felfokozott érdeklődés övezi a Ruben Brandt, a gyűjtő c. egész estés magyar animációs filmet. Ki gondolná, hogy az első szereplő megformálásától nyolc év kellett ahhoz, hogy ez a film elkészüljön. Ami… Krimi? Film noir? Thriller? Akció? Művészfilm animációs köntösben? Nos, mindezek keveréke vegyes technikával és sajátos látványvilággal. Egyúttal tisztelgés az alkotó munkásságát inspiráló művészek, filmrendezők előtt rejtett, vagy máskor nyilvánvaló képzőművészeti, filmes és zenei utalásokkal.

A film rendezője és forgatókönyvírója Milorad Krstic, szerb származású festő, díszlettervező, sokoldalú képzőművész több mint húsz éve él Magyarországon. Már első rövidfilmje is díjat kapott, a My Baby Left Me című animációt a 45. Berlinálén Ezüst Medve-díjjal jutalmazták.

 

kép forrása: mozinet.hu / pressA Ruben Brandt, a gyűjtő első bemutatása idén augusztusban Locarnoban a Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ezt követte Szarajevó, Bukarest, Varsó, nemrég pedig a luxemburgi CinEast Fesztivál nyitófilmjeként szerepelt. A locarnói fesztivál után a nemzetközi szaksajtóban elismerő kritikák jelentek meg róla, majd a Filmalap támogatásával eljutott a Sony Pictures Classics amerikai forgalmazóhoz, ami megvásárolta az amerikai terjesztés jogát. Innen pedig úgy tűnik töretlen a siker, több díjra jelölték és ott van a legjobb egész estés animációs filmek Oscar-díjának 25 jelöltje között is.

A művészet olykor veszélyesebb, mint az élet

A film tartalma röviden: Ruben Brandt (hangja: Kamarás Iván) elismert pszichoterapeuta, aki másokon tud segíteni, önmagán azonban nem. Rendszeresen rémálmok gyötrik, mégpedig híres festmények alakjai törnek az életére. 

 A „Birtokold a problémát, hogy lekűzdhesd” eszmefuttatást  követve, a Rubenhez művészetterápiás foglalkozásra járó - nem mellesleg egykori profi bűnözőkből álló kis csapat - Mimivel (hangja: Hámori Gabriella), a kleptomániás cirkuszi akrobatával az élen nekilát, hogy kedvelt terapeutájuk számára ellopják a rémálmaiban megjelenő festményeket. Ezzel kezdődik a film központi eseményét képező trükkös rablás sorozat. Ruben Brandt és csapata 13 festményt tulajdonít el a világ híres múzeumaiból (többek közt a Louvre, az Uffizi, az Ermitázs, a Musée d’Orsay, a Tate Gallery, a Metropolitan Múzeum és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből). A műkincsvadászokat nem csak a rendőrség, és Kowalski (hangja: Makranczi Zalán), a jól képzett magánnyomozó üldözi, hanem az alvilág is bekapcsolódik a nemzetközi fogócskába.

 

kép forrása: mozinet.hu / pressEz az alkotás különös keveréke a művészfilmnek és a krimi-thriller vonalnak ebből adódóan több rétegű: kapunk egy akciódús krimit, utazást a pszichében és különböző művészeti alkotások egyedi ábrázolásmódú, eklektikus, egyvelegét.

A lélek gondjaihoz a művészet a kulcs

A Ruben Brandt, a gyűjtő nem hasonlítható más animációs filmekhez már csak furcsa karakterekkel teli, szürreális ábrázolásmódja, hangulata és rejtett mondanivalója miatt sem. Ezért is felesleges a Macskafogóval, vagy bármi mással párhuzamot vonni. (szerk: érdekesség, hogy a digitálisan felújított Macskafogó szeptember 13-től szintén megtekinthető a mozikban

Azonban egyaránt élvezhetik műkedvelők, művészettörténészek és azok is, akik csak kikapcsolódást keresve, az új magyar animációs filmre kíváncsian ülnek be a mozikba. Az apró utalásokat, rendezői gondolatmenetet viszont csak kevés szerencsés fogja érteni, elérteni.

 

kép forrása: mozinet.hu / press

 

A Ruben Brandt, a gyűjtő egyedi világa, dinamikus mozgása beszippantja a nézőt. Nem is nagyon hagy időt a látottak feldolgozására, máris a következő akció közepén találjuk magunkat: futunk, ütünk, lopakodunk, menekülünk. Mindezt lenyűgöző látvánnyal, remek háttérzenékkel és félelmetes hangerővel.

Ami a film mozgatórugója, talán az a hátránya is. A rengeteg akció közt elvész a tényleges mondanivaló, maradnak elvarratlan szálak, és a rengeteg munkával felépített karakterek, környezet, sztori befogadására, élvezetére, megértésére sincs elegendő idő. Az egész átdübörög az emberen, mint a vonat a kezdő képsorokon, majd ott hagy zavart arckifejezéssel az ülésbe paszírozva.

 „A film egy csoport munkája, ahol én vagyok a kapitány. Ha ez az utazás, ez a film sikeres lesz, ez a mi sikerünk. Ha nem, az az én hibám lesz.” – mondta Milorad Krstic a budapesti sajtóvetítés után.

Krstic és csapata tényleg mindent megtett. Extrém audiovizuális orgiában lesz részünk. A többi már a nézőkön múlik. Van, aki „Aha!” élménnyel, vagy éppen hatalmas kérdőjellel a fejében távozik a vetítés után. A különleges karakterek, izgalmas képi világ és a jó sztori ellenére bevallom, nekem hiányérzetem volt. 

Az animáció kategória ne tévesszen meg senkit, családi filmnek nem ajánlom.

A Filmalap támogatással készült Milorad Krstic rendezte Ruben Brandt, a gyűjtő című krimi-thriller a Mozinet forgalmazásában 2018. november 15-től látható a magyar mozikban. 

 

A film egyik híres mondata: A lélek gondjaihoz a művészet a kulcs. Kérdés, milyen formában.

Írta: Vrábel Ilona Éva

képek forrása: Mozinet press

-----------------------------

Az ellopott festmények

Frédéric Bazille: Renoir portréja (1867)
Sandro Botticelli: Vénusz születése (c. 1486)  
Hans Holbein: Antoine, Lorraine hercege portréja (1543)
Franck Duveneck: Fütyülő fiú (1872)  
Paul Gauguin: Gyümölcsöt tartó nő (1893)
Vincent van Gogh: Roulin postás (1888)  
Edward Hopper: Éjjeli baglyok (1942)
René Magritte: A képek árulása (1929)  
Éduard Manet: Olympia (1863)
Pablo Picasso: Nő könyvvel (1932)
Tiziano Vecellio: Urbinói Vénusz (1538)  
Diego Velázquez: Margarita Teresa infánsnő kék ruhában (1659)
Andy Warhol: Elvis l, ll (1964)

Vissza » Kulturális ajánló

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk