Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Bay Gyűjtemény - Nagybányai művészet

Bay Gyűjtemény - Nagybányai művészet

 

A nagybányai művésztelep és festőiskola döntő hatással volt a 20. század eleji magyar művészet fejlődésére. A modern magyar festészet és a művészeti nevelés feltételei Thorma János ötlete alapján a müncheni Hollósy iskola 1896 májusában Nagybányára való utazásával jött létre és majdnem 50 éven keresztül meghatározta azt Magyarországon és a régióban. Az alapító mesterek – Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Grünwald Béla, Réti István és Thorma János – nyomán számos festő tanított, tanult, alkotott a városban. A nagybányai művészetnek a plain air festészet eredményeit felhasználó stílusa a magyar művészet formanyelvének egyik legfőbb összetevőjévé vált.

A Bay Gyűjtemény kiállítás létrejöttének az az alapja, hogy dr. Bay Miklós és felesége – több mint fél évszázados gyűjtés után – Kiskunhalas városának ajándékozta 32 nagybányai festő és 3 szobrász 69 műtárgyát. A fő céljuk az volt, hogy elősegítsék Magyarország területén egy nagybányai festészetet bemutató állandó tárlat megvalósítását. A képtár látogatásakor az érdeklődők keresztmetszetet kaphatnak a nagybányai művészetről, és arról, hogy a „nagy zsenik” és a „kismesterek” között sokszor nem is olyan nagy a különbség.

 Bay Gyűjtemény - Nagybányai művészet

 

Thorma Galéria – Thorma János festészete

Thorma János festészetére a 19. század végi boldog békeidők és a 20. század eleji művészeti forradalmak változásai hatottak. Nagy utat járt be a finom naturalizmustól a posztimpresszionizmusig. Korai korszakában a szecesszió, a szimbolizmus, a történelmi festészet hagyományai, a francia romantikus realizmus és a naturalizmus művészetszemlélete, valamint a nagy elődök hatása is megfigyelhető művein. 1910 után a nagybányai plein air ábrázolásmódban alkotott. Mindig az emberi élet pillanatait, a kép belső törvényeit és a színek harmóniáját kutatta. Thorma János életművében és művészetszervező tevékenysége.

 Bay Gyűjtemény - Nagybányai művészet


A Thorma János Múzeumban 1960-tól folyamatosan lehetett a névadó művészetét szemléltető kiállítást látogatni. Mindig fő látványosság volt a két hatalmas történelmi festmény: a Talpra magyar! és az Aradi vértanúk. Az új Thorma Galériában Thorma János több mint 40 festménye szerepel az intézmény saját anyagából, a Magyar Nemzeti Galériából és további gyűjteményekből.

 

A Bay Gyűjtemény és a Thorma Galéria termei 2017-ben készültek el. Teret adva a magyarországi legnagyobb Nagybánya művészetét bemutató kiállításnak.


 Bay Gyűjtemény - Nagybányai művészet


További információk:

Thorma János Múzeum 6400 Kiskunhalas, Köztársaság u. 2.

info@thormajanosmuzeum.hu

www.thormajanosmuzeum.hu

Tel.: 77-422-864

Írta: dr. Szakál Aurél múzeumigazgató

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

Vissza » Kulturális ajánló

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk