Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Gödöllő - ezúttal a közelmúlt szemszögéből

 

 

Aki mostanában Gödöllőre ellátogat, ne hagyja ki a Gödöllői Királyi Kastély új, speciális tárlatának megtekintését. A nemrég megnyílt kiállítás több tekintetben is rendhagyó. A kastély titkos élete tárul fel előttünk 1950-tól 1990-ig, amikor orosz katonák és családjaik, valamint magyar tisztek és szociális otthonok idős lakói éltek a kiszolgáló épületekben és az aranyozott termekben, ahol annak idején Sisi pusmogott udvarhölgyeivel. Az interjúkat, a tárgyak összegyűjtését, kiválogatását, a feliratokat gimnazisták készítették.

 

 

Ahogy megtudom a jelen lévő gyerekektől, a munka idejére fel voltak mentve az iskolai történelemórák látogatásától, pedig dehogy is: éppen ekkor ásták bele magukat igazán nagyapáik életébe, a közelmúlt históriájába.

 

 

A diákok a nyár folyamán megismerkedtek az épületegyüttessel, jártak restaurátor műhelyben, részt vettek videós képzésen, kutattak a Hadtörténeti Levéltárban, néztek kastélyban forgatott filmeket. Ellátogattak kiállításokra és magángyűjteményeket tekintettek meg, dolgoztak a romtúrákon, ahogyan a feltáró munka egyik szakaszát nevezték.

 

 

Érdekes a nézőpont is. A kastély egyik szolgálati lakásában élő, elképzelt kisfiú, Misi szemével szeretnék láttatni ezt az izgalmas zárt világot. Érdemes a kiállításra elhozni a szülőknek gyerekeket az iskolai szünetben, szinte minden korosztályból, mert a történelemkönyvekből nem sokat tudhatnak meg a közelmúlt történéseiből. Ráadásul itt hiteles forrásból tudakozódhatnak, függetlenül bármiféle párthoz való tartozástól.

 

 

A tárgyak jelentős része származik a kastélyból, különösen érdekes látni, hogyan éltek akkor itt a katonák, milyen, mai szemmel nézve egyszerű körülmények között. Az orosz feliratú tárgyak, újságok egy letűnt kor rekvizitumai.

 

 

Egész szobaenteriőröket rendeztek be olyan bútorokkal és lakásdíszekkel, amelyek akkor voltak divatban. Ma már ez is a történelem része, ugyanolyan messzinek látják ezt a korszakot a mai tizenévesek, mintha a középkorról beszélnénk.

 

 

Érdekes megjegyzése a szervezőknek, miszerint a projekt résztvevőivel közösen olyan kiállítást készítettek, amelyet nem tekintenek lezárt egésznek. A tárlat hangsúlyozottan azt a célt is szolgálja, hogy a közöttünk élő szemtanúk kiegészíthessék, gazdagíthassák azt a saját élményeikkel.

 

  

 

A Zár(ol)va című kiállítás jövő év április 28-ig látható.

Több információ itt

 

 

Írta: Elek Lenke

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

   

Vissza » Kulturális ajánló

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk