Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Teáscsészék, nyulak és fura kislányok - álomszerű képek a Deák17 Galériában

Már a kiállítás plakátjára felkaptam a fejem. Ezt, meg kell néznem!  Nem is pont Alice miatt, hanem a különböző nemzetek illusztrátor művészeink kreativitása, egy téma megannyi különböző megnyilvánulása miatt.


Már az ötlet sem mindennapi. A kiállítás észt kurátorának Viive Noor-nak támadt az a gondolata, hogy közelgő születésnapját valamilyen formában együtt szeretné ünnepelni a világ több pontján élő barátaival. Ezért egy képzeletbeli teázásra hívta meg őket a művészet segítségével. Éppen kapóra jött, hogy Lewis Carroll világhírű meséje, az Alice Csodaországban első kiadásának, a kerek 150. évfordulója volt 2015-ben. Mivel a történetben van egy feledhetetlen teázós jelenet, a nemszületésnapi parti, így ez a különleges összetevő, Alice és fura ismerősei lettek a kiállítás témája. Valamennyi illusztráció kifejezetten erre a felkérésre készült születésnapi ajándékként.


Az It's Always Tea-Time nemzetközi illusztrációs kiállítás 2015-ben nyílt meg Észtországban, azóta járja a világot. Az Észt Intézet jóvoltából - többek és jómagam nagy örömére - eljuthatott Budapestre is. A Deák17 Galériában, „ahol mindig teaidő van” még december 20-ig megtekinthető.


A képeken az Alice Csodaországban főbb szereplői tünnek fel, a fehér nyúl, Alice, a Szív királynő, a Kalapos, Vigyori úr, a hernyó és persze rengeteg teás csésze.


A különleges, jópofa, elvont, vagy épp elgondolkodtató illusztrációk, 18 ország 72 művészének a képei között három magyar, Holló Anna, Szegedi Katalin és Rofusz Kinga alkotása is szerepel. Külön öröm számomra, hogy hazai illusztrátorok képei is részt vesznek a kiállításon.

Bevallom, én háromszor mentem körbe és mindig felfedeztem valami újat a képeken. Külön említést érdemelnek az észt, spanyol, olasz, orosz művészek munkái, nekem ezek, illetve a hazai alkotások tetszettek legjobban.

 


Az It's Always Tea-Time különleges élmény azoknak is, akinek mond valamit az Alice Csodaországban, de azoknak is, akiknek nem.  Ajánlom mindenkinek, aki szereti a meséket, minden gyermeklelkű felnőttnek és érdeklődő gyereknek.

 

 
A kiállítás az Észt Tervezőgrafikusok Szövetsége, az Észt Kulturális Alap és az Észt Gyermekirodalmi Központ támogatásával jött létre. A magyarországi bemutatkozást
az Észt Intézet a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériával együttműködve szervezte.

Cím:

Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
1052, Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet
www.deak17galeria.hu

 

Írta/Fotó: Vrábel Ilona Éva

--------------------------------

Szerzői jogok: A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a szöveg egészének vagy részeinek, illetve a képeknek másolása, felhasználása, átdolgozása, on-line vagy nyomtatott reprodukálása nyilvános közzététel céljából.


Vissza » Kulturális ajánló

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk