Az Ország tojása

Az "Ország tojása"

Az "Ország tojása"

                         Fotó: Dr. Hajós Anna

 

            Zsigóné Kati népi iparművész egyéves munkával elkészítette az „Ország tojását”. A hatalmas strucctojáson 11 technikával 79 szimbólumot örökített meg. Motívumai, képei, jelei elmesélik a magyarság történetét. Megcsodálható a vérszerződést kötő hét vezér, Szent István király, Szűz Mária, akinek oltalmába ajánlotta az országot, a jellegzetes szürkemarha gulya, a Koch féle ötös fogat, a hungarikumok közül a halasi és a höveji csipke, a matyó és kalocsai hímzés motívumai. Mindez miniatúraként díszíti a „Nyakas” nevű strucc óriási tojását. De rákerültek még arany patkók, a koronázási ékszerek, amelyeket Rabotka György ékszerész készített, és még sok-sok faragás, áttört csipkeszerű díszítő. És hogy minden oldalról megcsodálható legyen, lassan fordul a tengelye körül.

 

Az    Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

            Zsigóné Kati 30 éve díszíti a tyúk, kacsa, liba, emu és strucctojásokat, elnyerte már a „Tojásdíszítés királynője”, „az ország nyuszija” címet, és Dubaiban 2009-ben a világ öt legjobb tojásdíszítője közé választották. Munkájának megkoronázásaként készítette az Ország tojását, amelyet szeretne majd, hogy állami tulajdonba kerüljön.

            Ám a tojásdíszítésen kívül is kerülnek ki csodák a keze közül: fest kazettás mennyezetet, üveget, képet, népi bútorokat, készít hímzéseket, pingál falat, karcol és díszít tányérokat, tart bemutatókat és tanít. Saját kezűleg rajzolt mintakincs gyűjteménye közel 3500 motívumot tartalmaz. Hímes tojás kiállítást nyitott Kecskeméten, ahol alkotásaival találkozni lehet.

 

Az                     Fotó: Dr. Hajós Anna

 

            Húsvéthétfőn pedig a világ minden férfiját, kicsit és nagyot, várja locsolkodni.

Írta: Dr. Hajós Anna

2018-02-05« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk