Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten

Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten

Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten

 

2016. November 21-27. között az Olasz Nagykövetség, az Olasz Külkereskedelmi Intézet, az Olasz Kulturális Intézet, a magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara és az Olasz Gasztronómiai Akadémia, valamint neves éttermek közreműködésével ismerhettük – és ismerhetjük - meg az olasz konyhát.

A Bródy Sándor utcai Olasz Kulturális intézetben tartott rendezvényeket gazdagította a Budapest Fashion Week háromnapos divatbemutató-sorozata, valamint a nagy olasz zeneszerző, Verdi izgalmas életét felrajzoló könyv kiadása is.

Az események sorrendjében először bemutatkozott a Balzano Group,


Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten


akik már több mint egy évtizede forgalmazzák az itáliai élelmiszereket Magyarországon, de borokkal csak egy éve jelentek meg a hazai piacon. Olyan tájakról érkező, viszonylag kevéssé ismert márkákat is elhoztak a Kultúrintézet palotájába, amelyek nem nagyon kaphatók itthon a szupermarketekben, vagy csak nagyon eldugott kis olasz gasztro- és vinotékákban. Fehér- és vörösborokból bőséges kínálat volt, kóstolhatott az érdeklődő Cataniából a hotelekben kínált barik érlelt prémium-biobort, a Duca Turiddut, a Friuli-Venezia Giuliából érkezett Fondo Montebello Infinito Rose Brut proseccot.


Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten  Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten


Nem kevésbé volt izgalmas a venetoi Millesimato és az Extra Dry sem, de nagy meglepetésre sörrel is kirukkoltak a magyar piac iránt is érdeklődő olasz termelők: az Amina Sarda névre hallgató szardíniai sör a pilsenire emlékeztet. Az italok mellett kocsikerék méretű parmezán sajtokat, több évig érlelt sonkákat, csodás olívabogyókat és hamisítatlan panettonékat vonultattak fel a kereskedők.

A Gustolato a Hercegprímás utcában csatlakozott az olasz rendezvénysorozathoz.


Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten


A Bazilika környéke szinte Little Italy városrészként él Budapesten, számos trattoriájával, pizzázójával, fagyizóival. A Gustolato reggeliző, cukrászda, csokoládébolt, fagylaltszalon, étterem egyszerre, ahol átgondolt, magas minőségű, modern olasz gasztronómiával találkozunk. A főnökség csak olaszokból áll, a séf is a pasták szülőhazájából érkezett. A  vendégtér nem a rusztikus vonalat képviseli, inkább letisztultabb enteriőrről beszélhetünk. Belépve először a polcokon sorakozó díszdobozos csokoládékat kínáló, valamint és a méretes fagyis és süteményespult tűnik fel, amely az étterem a hátsó részen lett kialakítva. A falról ötletes, külön a Gustolato részére készített grafikára leszünk figyelmesek, s ez a mintázat az enteriőr sok részletében visszaköszön.

 

Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten

Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten  Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten


A nyitás óta a hely népszerű budapesti programpont lett pisztáciakrémes croissant-os reggelijükkel, a délben elfogyasztható kétfogásos ebédmenüjükkel, a sokféle pohárdesszerttel, az óriási adag fagyigombócokkal, és nem utolsó sorban a vendégvonzó csütörtök esti koktélpartikkal.

Bár a világ egyik legkedveltebb konyhája az olasz, élelmiszereik rangja, híre pedig kikezdhetetlen, a piacépítést és népszerűsítést soha nem lehet abbahagyni. A magyar divatipar is azt vallja, hogy a piacra lépést fontos marketing-munka előzze meg. Az Olasz Kulturális Intézet nagyterme adott otthont a háromnapos, őszi Budapest Fashion Week divatbemutató sorozatnak.


Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten


Az immár több mint tíz éves múltra visszatekintő BFW-et azzal a céllal szervezte meg Mayer Balázs, alias Kenguru, hogy hazánkban is legyen egy, – a világ nagyvárosainak mintájára - olyan többnapos divat esemény, ahol találkozhat a közönség a dizájnerekkel, és megismerheti a legújabb kreációkat, trendeket.


  Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten  Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten


A világhírű olasz Jamal Taslaq kollekciójával indult a show. A hollywoodi sztárok kedvelt dizájnere öltözteti Rania, jordán királynét is. Izgalmas kreációin kívül más tervezők: Camilla Carrara Zerobarracento , valamint Elie.B modelljeit is láthatta a kifutón a közönség.

 

Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten

Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten  Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten


A szerb tervezőpáros, Aleksandar Gavric és Tijana & Mila Popovic legújabb kollekciója után a harmadik napon a hazai csapat, többek között a bohókás Kutyadolog, a „zöld”-ben fellépő Pál Tibor, a fekete-fehér ruhákat bemutató Eninied, és a Prima-díjas, szegedi Csikós Anikó D'Ange nevű elegáns kosztümjei következtek.

Az Olasz Hét rendezvénysorozat a Jó étvágyat, Maestro! Vendégként Verdi asztalánál című könyv megjelenésével tisztelgett az operaművészet zsenije előtt. Antonio Battei


Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten


műve - az Ízes Itália Könyvek sorozat harmadik  - a Verdi életéből vett valós történetekből, szórakoztató anekdotákból és az azokhoz kapcsolódó, különleges receptekből áll.

Verdi mindig is nagy barátja volt a jó ételeknek, italoknak, erről számos igaz történet és legenda tanúskodik. Kétségtelen, hogy élete szinte teljesen a zene körül forgott, de az is köztudott róla, hogy imádta az asztal örömeit, a rafinált konyhaművészetet. A történetek – végigkísérve életpályáját a születéstől, a bussetó-i vidéken megélt gyermekkoron keresztül egészen életének utolsó, öregkori szakaszáig – egyben ablakot nyitnak a korra is, amelyben élt.

 A könyvet ugyanabban a kötetben két nyelven (magyarul és olaszul) jelentette meg a kiadó, nagyon praktikusan, hiszen így mind a két nyelven tanulók számára nyújt nyelvtanulásra módot.

A Gasztronómiai Világhét programsorozat az ágazat neves szakértőinek kerekasztal-beszélgetével, főzőshow-val, filmvetítésekkel és más kereskedelmi jellegű eseménnyel folytatódik. A Gasztronómia Világhét a jövőben minden évben megrendezésre kerül.

Írta: Barna Judit

Fotó: Zsocc, Giuseppe Lian, Balzano, Gustolato, Mobil Kiadó, Balzano-wines,

2016-11-22« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk