A karoling Westwerk és a Civitas Corvey a 39. németországi UNESCO-világörökség

A karoling Westwerk és a Civitas Corvey a 39. németországi UNESCO-világörökség

A karoling Westwerk és a Civitas Corvey a 39. németországi UNESCO-világörökség

 

 

Budapest, 2014. szeptember 2. – Corvey, az egykori bencés apátság majdnem teljesen fennmaradt karoling nyugati védműjével (Westwerk) és az elsüllyedt Civitas Corvey 2014. június 21-vel felkerült az UNESCO világ- és természeti örökségek listájára. Corvey, amely a vesztfáliai Höxter városi kerülethez tartozik és a nyugati Weserbergland hegyvidéken található, ezáltal a 39. UNESCO világörökségi helyszín Németországban. 

Az egykori, birodalmi közvetlenségi státusú apátság 822-es megalapítása után gyorsan az egyik legjelentősebb középkori kolostorrá nőtte ki magát. A korai középkorban Corvey nemcsak kereskedelmi helyszín, hanem egyházi és kulturális központ is volt. Emellett Corvey a frank birodalom szélén politikai és misszionárius funkciót töltött be, amely Európa nagy részére hatással volt.  A 30 éves háborúban a létesítmények nagy része megsemmisült: a „Civitas”-nak nevezett karoling kolostorrész viszont mind a mai napig a középkori kultúrtörténet kiemelkedő régészeti műemléke. A Westwerk – Nagy Károly idejében teljesen újonnan kialakított építészeti típus – művészeti díszítésének jelentős részei a háború ellenére fennmaradtak. Ilyenek például az életnagyságú stukkófigurák, egy színes teremdíszítés építészeti beosztásokkal, díszes frízekkel és mitológiai motívumokkal díszített freskókkal. Ez a falfestészet egyetlen ismert példája a karoling reneszánsz virágzásának idejéből. 

Turisztikai úti célként Corvey a Citivas és a Westwerk mellett a minden évben megrendezett corvey-i zenei hetekkel várja a vendégeket, amely a barokk kastély pompásan felszerelt császári termében (Kaisersaal) kerül megrendezésre, illetve a Hercegi szalonok és a Hercegi könytár (die Fürstlichen Salons, die Fürstliche Bibliothek) a maga mintegy 74 ezer kötetével is megér egy látogatást – nem utolsó sorban azért, mert itt munkálkodott könyvtárosként August Hoffmann von Fallersleben, a német himnusz költője.

Fotó: Kulturkreis Höchster /DZT

A DZT-ről

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) Németország nemzeti "turisztikai testülete", székhelye Frankfurt am Main városában van. A Hivatal az úticél Németországot képviseli a Német Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium (BMWi) megbízásából. A Hivatalt a német szövetségi parlament (Bundestag) határozata alapján e minisztérium támogatja. A DZT stratégiákat és termékeket dolgoz ki és tesz közzé annak érdekében, hogy a német célállomásokról pozitív imázst alakítson ki külföldön, és előmozdítsa a németországi turizmust. Ehhez világszerte 30 országban tart fenn képviseleti irodát. Bővebb információt erről az online sajtóközpontban olvashat a következő internetes címen

 


Größere Kartenansicht

2017-12-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk