Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Szlovákiában májusban indul a Gömör expressz

 

 

A jégkorong-világbajnokságot május 10-26. között Pozsonyban és Kassán rendezik, Kassán a szervezők ezt az időszakot is ki akarják használni arra, hogy a drukkerek szabad idejükben járják be a környéket, nézzék meg érdekességeiket, ezért erre időzítették a Gömöri express néven induló vasúti különjáratot. Az első vonatra május 4-én lehet felszállni, májusban és júniusban minden szombaton várják a régiót felkereső turistákat.

Mit kínál a Gömöri régió? Induljunk el, és nézzük meg a kínálatot.

A Rozsnyótól néhány kilométerre álló Betléri kastély csodákat kínál, nyolc hektáron elterülő parkja egyedülálló szépségű, az Andrássyék kastélyát magyar nyelvű idegenvezetéssel nézhetjük meg. Híres vadásztrófea-gyűjteménye és 1793-ban Andrássy Lipót által alapított barokk könyvtára van. A kastélyt gyönyörű díszpark veszi körül tóval, vízeséssel, kúttal, az egykori könyvtár és állatkert épületeivel. Rekonstrukciójáért Europa Nostra díjjal jutalmazták.

 

 

Gömörben több gótikus templom van, a csetneki és a martonházai evangélikus templom híres szépségéről. A csetneki evangélikus templomban van Szlovákia legrégebbi orgonája.

A martonházai  középkori evangélikus templom barokk szószékén a négy evangélista, a Megváltó szobra, Krisztus mint jó pásztor báránnyal a vállán látható, amint egy glóbuszon áll, amely a világot jelképezi. A szószék baldachinjának tetején Mihály arkangyal látható. A szószék oszlopain szőlőtőke, levelek és fürtök domborművei találhatók, a baldachin alatt pedig a Szentlélek lebeg galamb képében. Az egész szószék gazdagon díszített növényi motívumokkal és angyalfejekkel, dúsan aranyozott és ezüstözött.

 

 

Martonházán a közeljövőben kerékpáros útvonalat alakítanak ki, amely elvezet a  Martonházi-aragonitbarlanghoz, amely (Ochtinská aragonitová jaskyňa) az UESCO Világörökség része. A barlangot bányamunkálatok közben véletlenül fedezték fel 1954-ben. A teljes 300 méteres hosszúságú barlangból 1972 óta 230 méter látogatható, a földalatti üregekben csodálatos az aragonit képződmények láthatóak.

 

 

Rozsnyót nem szabad kihagyni. Rozsnyó Gömör térség északi részének legjelentősebb városa és 1776-tól a rozsnyói püspökség székhelye. Eredetileg fontos bányaváros volt és széles körű jogokkal rendelkezett. Rozsnyó főtere a legnagyobb négyzet alakú középkori főtér Szlovákiában.

 

 

A városban több érdekes templom van. A főtér házsorában található egy ferences kolostor és egy barokk berendezésű templom. A főtér közepén áll a városi torony, az eredeti városháza maradványa, mellette pedig az egykori jezsuita templom a 17. század közepéből, amely amiatt érdekes, mert az evangélikus közösségnek kellett felépíteni a jezsuiták számára.

 

 

Egy 1910-ben épült szecessziós épületben működik a Bányamúzeum, melynek geológiai, természetrajzi, bányászati és kohászati tárlatai vannak. A több mint száz éves rozsnyói Bányászati múzeum, Szlovákia három specializált bányamúzeumának egyike és a járási honismereti múzeum szerepét tölti be.

Írta/Fotók: Bódi Ági

Vissza » Programajánló

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk