A Dinók Földjén - MezoZOOikum

A Dinók Földjén - MezoZOOikum

A Dinók Földjén - MezoZOOikum

 

 

Szerző: Vass Nóra

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

A legújabb kiállításunk, mely 2019 februárjában nyitotta meg kapuit, a Dinók Földjén – MezoZOOikum címet viseli.

 

A tárlat egy rendkívül érdekes kalandra hívja a látogatókat, mely nemcsak a dinoszauruszokat, hanem egy 186 millió éves időintervallumot magába foglaló földtörténeti kor érdekességeit is bemutatja. A kerettörténet szerint egy expedíciós kutatócsoport utazik vissza az időben a mezozoikumba, azonban időhajójuk megsérül és lezuhannak. A látogatók pedig a mentőcsapat tagjaiként deríthetik fel a kutatók által összegyűjtött információkat. Mindezt játékos, interaktív formában tárjuk az érdeklődők szeme elé, ahol a gyerekektől a nagyszülőkig mindenki megtalálja a maga számára érdekes részeket. Tudták, hogy a ma oly fontos beporzó rovarok ősei a dinók korában alakultak ki, vagy azt, hogy valószínűleg nem csupán egy meteoritnak van köze az őshüllők kihalásához?  Mikor kezdtek el repülni a gerinces élőlények és mi kellene hozzá, hogy mi is repülni tudjunk? Ezekre és további érdekes kérdésekre is választ kapnak legfiatalabb földtörténeti tárlatunkban.

 

 

 

2013-ban nyitotta meg kapuit a „Pannon-tenger Múzeum” Kiállítóépület, helyet adva a közel 7 millió éves mocsárciprusoknak. Ezzel egy időben megalakult a Földtörténeti és Természetrajzi Tár és a Gyűjtemény is. A múzeum a tár létrehozásával a földtörténeti harmad- és negyedidőszak geológiai és őslénytani emlékeinek gyűjtését, kutatását, megőrzését és rendszeres bemutatását tűzte ki célul.

 

 

 

A kiállítóépületben három állandó kiállítás kapott helyet. Az Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora című kiállítás nemcsak a különleges meg nem kövesedett mocsárciprusokat mutatja be, hanem játékos formában tanulhatunk a miocén kor geológiájáról, álltavilágáról és növényvilágáról is. A Kárpátok ásványai című kiállításban bepillantást nyerhetünk a hozzánk legközelebb eső magashegység sokszínű ásványvilágába, mely 1200 példányon keresztül mutat be 400 különböző ásványt. Harmadik kiállításunkban, mely a Dinók Földjén – MezoZOOIkum címet viseli, egy expedíciós kutatócsapat bőrébe bújva ismerhetjük meg a dinoszauruszok és társaik nem mindennapi világát, közben nyomon követhetjük a növényvilág változásait, a kontinensek mozgását és a 85 millió évvel ezelőtt élt magyarországi hüllők feltárásának folyamatát is.

 

 

 

 

A közeljövőben turisztikai fejlesztésekkel is készülünk, melyek egyike a SMART MUSEUM program, amely egy határokon átívelő pályázat. A „Pannon-tenger Múzeum” Kiállítóépület kiállításaiban egy digitalizációs fejlesztés történik majd. Többnyelvű audio-visual guide tárlatvezető rendszer, internetes tartalomfejlesztés, és a nemzetközi-örökség turizmus területén határokon átívelő médiakampány fog megvalósulni.

 

 

http://pannontenger.hu/

 

2020-07-29« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk