Állandó régészeti kiállítás Fehérvárcsurgón

Állandó régészeti kiállítás Fehérvárcsurgón

Állandó régészeti kiállítás Fehérvárcsurgón

 

 

A Károlyi József Alapítvány tájékoztatja Önt, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött kora vaskori leletanyag, amely „Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban” címmel kerül megrendezésre a Károlyi Kastélyban, egy későbbi időpontban nyílik meg.

 

A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programokat szintén elhalasztják.
A Károlyi József Alapítvány mindenki megértését megköszöni.

 

Szerző: Jungbert Béla

Fotók: Szent István Király Múzeum

 

„Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban” címmel állandó régészeti kiállítás nyílik 2020. március 24-én, Fehérvárcsurgón a Károlyi Kastélyban. A székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött korai vaskori (Kr.e. 7. század) leletanyag az Eresztvényi erdőbeli halomsírokból származik. A leletmentésként indult feltárás 1983-1987 között folyt a székesfehérvári, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum régészeinek az együttműködésében.

 

 

 

A Hallstatt-kultúrához tartozó népesség vezető rétege temetkezett a 2-5 méter magasságú halmok alá, amelyeket a halotti máglya maradványai, a mellékletként ide helyezett, kézzel formált sírkerámia, vaseszközök és bronzdíszek, de mindenekelőtt a rekonstruálható temetkezési rítuselemek és a fa sírépítmény jól dokumentálható szerkezeti elemei tesznek tudományos szempontból is kiemelkedő jelentőségűvé.  A kiállítás diákoknak különösen izgalmas lehet, mivel képet igyekszik adni a korabeli anyagi kultúra, sőt a kapcsolódó hitvilág régészetileg értelmezhető jelenségeiről.

 

 

Információ: Károlyi József Alapítvány, 8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi u. 2. Tel. 06 21 311 04 26, e-mail: info@karolyikastely.hu; web: www.karolyi.org.hu 

2020-02-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk