Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Borakadémia: Chile 2017

Borakadémia: Chile 2017

 

            A Budapest Borfesztivál a hazai borászat legjelentősebb eseménye. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. által szervezett kiállítás és programsorozat fontos „bemelegítő” rendezvénye a kétnapos Boregyetem, amelyen előadások és kóstolósorozatok segítenek az érdeklődőknek mélységében tájékozódni az aktuális borászati témákban, és bemutatkozási lehetőséget kap az a vendég ország, amelyiknek a borászatát, annak fejlődéstörténetét hiteles szakemberek segítségével ismerhetik meg a borkedvelők, a téma iránt vonzódók, bloggerek és borászok.

            A Boregyetemnek most már évek óta a MOM Kulturális Központ kupolaterme az otthona. Az első napján a borversenyek, bortesztek, borblogok világába kalauzoltak az előadók, az ágazat meghatározó szakemberei. A VinAgora nemzetközi Borversenyről Zilai Zoltán igazgató, a Magyar Bor Akadémia elnöke beszélt, a WineFlow internetes újságról szerkesztője, Németh Richárd borblogger tartott ismertetést, majd a borpiacról és a borfogyasztási szokásokról a Csányi pincészet vezérigazgatóját, Romsics Lászlót hallhatták a jelenlévők. Nem maradt el a kóstolás sem.

            A második nap a Budapest Borfesztivál vendége, Chile jutott bemutatkozási lehetőséghez. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Veronica Chahin Sarah, Chile magyarországi nagykövete.

            Chile a világ ötödik legnagyobb borexportáló országa, a bortermelésben a hetedik legnagyobb. Borvidékeinek a természetes védettsége biztosítja, hogy a borok egészséges szőlőből készüljenek. Az országban három éghajlati övet különböztethetünk meg, hiszen hossza 4200, szélessége átlagosan 200 kilométer. A harmincas évek földrajzatlaszai még azt írják, földje földművelésre alkalmatlan, de ásványi kincsekben, főleg réz, salétrom, vas, szén, arany és ezüstben gazdag. És most szembetalálkozunk ezzel a hatalmas és jól értékesíthető, magas színvonalú, széles skálájú bormennyiséggel. Domián Emese WSET diplomás nemzetközi borszakértő előadásában arról beszélt, hogy ez a dél-amerikai ország 130 ezer hektáron termeszt napjainkban borszőlőt, 70 ezer hektáron pedig csemegeszőlőt. A borszőlő háromnegyede kékszőlő, annak pedig a fele Cabernet Sauvignon. Az átlagos birtokméret 400 hektár. Az utóbbi tíz év alatt megduplázódott a szőlőtermesztés, és megnégyszereződött az exportjuk.


Borakadémia: Chile 2017


            A XV. században jelentek meg az első szőlőtőkék, amelyeket valószínűleg Spanyolországból hoztak a hódítók. Az egyébként gondot jelentő elszigeteltsége ezen a területen szerencsésnek bizonyult a későbbi időszakban, mert a homokos talajt nem kedvelte a filoxéra, a gyökértetű, így nem is pusztította a tőkéket. A szőlészet, borászat aranykora a XIX. század lett, majd a XX. században a Pinochet diktatúra során bezárult az ország, és csak 1979-ben, Miquel Torres spanyol borász érkezésével indul el a modern borászat, a fellendülés. Újdonságként az addigi öntözéses, csepegtetéses termesztésű síkságok mellett új területekre is kiterjesztették a szőlőművelést: a hegyek lábához, lankájához, ahol a kicsit a szárazságtól szenvedő gyümölcs gazdagabb aromájú lett. Az Andok lábánál ikonikus borok születnek. „Zászlóshajójuk” a napjainkra Franciaországban kihalt Carmenere, amely segíti a vörösbor házasítások egyediségét. Fontos szerepet kapnak a változatos, ám mindig magas minőségű hordók is.

            Csizmadia-Honigh Péter WSET diplomás nemzetközi borszakértő, oktató a chilei vörösborokról beszélt. Elmondta, hogy a száraz termesztéssel 15 év alatt elérték, hogy boraik márkává váltak a nemzetközi piacon. 110 országba szállítanak. A fajta kiválasztásánál és az ültetésnél figyelnek a talaj és a fajta összhangjára, de a munkaerőre is, hiszen elvük: „boldog ember, boldog bor”. Élnek a terméskorlátozással, az éjszakai szürettel, hogy az oxidációt elkerüljék. Az est folyamán skypon sikerült kapcsolatot teremteni az egyik legnevesebb chilei borásszal, Aurelio Montesszel. Sajnálta, hogy nem lehet jelen más elfoglaltsága miatt, de vörösboraik, amelyeket főleg vadhúsokhoz, bárányhoz ajánl, 10 éve kaphatóak Magyarországon. Jellemzői a mély szín, a testesség.

Az est során a kóstolás is fontos szerepet kapott, fehér és vörös borokat kóstolhattak a Borakadémia „hallgatói”, ismerkedhettek a Carmenerevel, a Montes, a Torres, az Escudo Royo, azaz Rothschild és a Vina Requingua Puerto Viejo pincészet minőségi kínálatával. Dr. Kosárka József borszakíró, nemzetközi borbíró, aki Magyarország korábbi chilei nagykövete volt, és a 40 éves diplomáciai szolgálatából 20 évet latin-Amerikában töltött, egy politikai és társadalmi érdekességeket bemutató chilei lapban kéthetente írt bírálatot az ottani borokról. 5-10 százalékban magyar hordókat is használnak a borászatok a francia és amerikai mellett. Büszkék és világörökséggé nyilvánították több őshonos szőlőjüket.


Borakadémia: Chile 2017


            Lapunk kérdésére elmondták, a hazai fogyasztók azért vásárolhatják meg mérsékeltebb áron a chilei borokat, mert azokat nemzetközi egyezmény alapján nem terheli importvám Európában. Emellett a ProChile ügynökség anyagi és marketingmunkával segíti a széleskörű megismertetést és értékesítést.

            A Budapest Borfesztiválon két standon, 10 márkájuk és 34 bor közül lehetett válogatni. Éltek a lehetőséggel a látogatók. Nagy sikert aratott a chilei hagyományőrző csoport fellépése is. Autentikus ruháikban, a hatévestől a nagymamáig, akár egy fél falu, mutatta be a folklór csoport táncaikat, dalaikat.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna 

Vissza » Sajtó cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk