150 éve született a magyar bonbonkirály

150 éve született a magyar bonbonkirály

150 éve született a magyar bonbonkirály

 

 

 

Szerző/Fotó: Kőhalmi Dezső

 

A New Yorkban háromszoros bonbonkirály címet kiérdemelt és különböző nemzetközi versenyeken 17 aranyérmet nyert, II. Miklós udvarában is cukrászkodó, majd Amerikában cukorkagyárat nyitó - ceglédi származású - Kérszigeti Dékány Mihály születésének 150. évfordulóján a Covid-19 járvány miatt csak szűk körben tartottak koszorúzást és megemlékezést november 6-án a helybéli Békebeli Cukrászdában. Az ünnepségen részt vett Szervánszky László a Magyar Cukrász Szövetség elnökségének tagja és Spindelbauer Attila a Cegléd és Térsége Ipartestületének elnöke.

 

 

 

Lajos Mary a cukrászat felelős vezetője méltatta a nemzetközi hírű budapesti Gerbaud Emil manufaktúrájában tanult, világot járt csokoládékirály érdemeit, és külön kiemelte a magyar cukrászhagyományok őrzésében kifejtett munkásságát. Megtudtuk, hogy a jubileumi ünnepségsorozaton Kossuth-díjas író, operaénekes, gasztronómiai szakember és a Dékány család is részt vesz majd egy-egy előadás, beszélgetés alkalmával. Szóba kerül az is, hogy már negyedik éve Lajos Mary egy-egy bonbonkülönlegességet álmodik a mester tiszteletére. A négyest most egy mutatós, kicsiny ünnepi dobozkában kínálják.  A 150. éves jubileumi válogatás első tagja a Dékány trüffel, amely krokantos (roppanós grillázsos), narancsos, mandulás étcsokoládéból készül. A második a cukrászmester színésznő szerelmének Küri Klárának állít emléket Kürik - 31 néven, és étcsokoládés francia sóskaramella. A szám a házasság nélküli kikosarazással zárult liezon dátumát, 1931-et idézi. A cári idők emlékét őrzi a Raszputyin bonbon, amely vodkás, étcsokoládés, kókuszos trüffelkrém.  Idén a magyarságát és a hazai cukrászati hagyományokat egész életében őrző s Chicagoban elhunyt Kérszigeti Dékány Mihály tiszteletére Hazám-hazám fantázianéven született egy csodás finomság.  A csokoládé- és cukrászmester háziasszony ismertette a hozzávalókat, ami nem más, mint étcsokoládés, Áts Tokaji aszús, pirított mandulás, likőr bonbon.

 

 

 

Természetesen a születésnapi ünnepség nem maradt torta nélkül. A száz szeletes pillekönnyű csokoládétortát azonban csak megcsodálhattuk. Ugyanis a fölséges csemegét megkapták a szomszédos, Báthory utcai óvoda apróságai. Akikkel nagy barátságban állnak a cukrászok, ugyanis évente többször, például az ovisok tavaszköszöntő, vagy betlehemező műsorát követően tortafalásra látják vendégül a kicsinyeket.

 

 

 

Az ünnepség lezártával kérdésemre a két jeles cukrász elmondat aktuális tapasztalatait a járvány és a cukrászdai vendéglátás viszonyáról. Cegléden alapvetően nem sínylette meg a keresletet a COVID-19 vírus betörése. Mert koratavasztól késő őszig kellő távolságra egymástól vígan sütiztek, fagyiztak a vendégek. A vásárlói szokások a hűs idő beálltával jelentősen változtak és megnőtt az elvitere csomagolt termékeik köre. Szervánszkyék országos hírű soltvadkerti Szent Korona Cukrászdájában sokkal rosszabbak a tapasztalatok. A forgalom először felére, majd 80 százalékkal csökkent. Most meg itt vannak az új kérdések, mondta a Cukrász Szövetség elnökségi tagja.

 

 

2020-11-07« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk