25 éves a Magyar Bor Akadémia

25 éves a Magyar Bor Akadémia

25 éves a Magyar Bor Akadémia

 

            Ünnepi közgyűlést tartott a Magyar Mezőgazdasági Múzeum barokk épületszárnyában a 25 évvel ezelőtt megalakult Magyar Bor Akadémia, amely fontos szerepet tölt be a hazai borásztársadalom életében. Zilai Zoltán elnök nyitó beszédében leszögezte, ez a negyedszázad értékteremtő volt, pezsgő, változó, hullámvölgyekkel és hegyekkel tarkított. Az utolsó öt év újabb kihívásokat hozott. Tanulmányutak, szakmai kirándulások itthon és külföldön egyaránt szerepeltek az akadémiai programban. Idén 27. alkalommal kerül sor az Év bortermelője kitüntető cím odaítélésére, 2007 óta évente boros kiadvánnyal jelentkeztek, most két év szünet után a terveikben szerepel a jövő évben az újra megjelentetés. December 31-re várják a tagok szavazatát az Életmű díjra érdemes borászra. Az Akadémia a társszervezőkkel együtt 12. alkalommal bonyolította le a Kárpát-medencei borversenyt, amely mostantól a közelmúltban elhunyt Csávossy György nevét viseli. Továbbá fontos feladatuknak tartják a nyugdíjas borászokkal a kapcsolattartást, a klubfoglalkozásokat a Szt. Andrea borbárban. Sikeresnek bizonyult az I. magyar tradicionális pezsgőverseny, a nagyszámú résztvevő és az óriási érdeklődés ezt bizonyította. Ugyancsak jól sikerült az I. Országos Szőlész- Borász konferencia, a 12 elhangzott előadásra az ősszel 250 résztvevő volt kíváncsi, köztük sok főiskolás, egyetemi hallgató.

            Az Akadémia és a tagok törekszenek az alapító okiratban lefektetett elvek: „minőség, tisztesség, hitelesség” megtartására. A szakmaiság és az összefogás mellett napjainkban fontos a generációváltás segítése, a fiatalok bevonása a közös munkába. Az egykori alapító okiratot 24 –en írták alá, sajnos közülük már kilencen eltávoztak az élők közül.


25 éves a Magyar Bor Akadémia


            Súlyt helyez a Bor Akadémia a szakmai kapcsolattartásra. A meghívott társszervezetek képviselői köszöntötték a megjelenteket. Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke az együttműködés fontosságát emelte ki, és azt, hogy a Magyar Bor Akadémia missziós feladatot lát el a magyar borkultúráért. Minden év mást hoz, nagy kihívások előtt állnak a borászok. Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke Széchenyit említette, aki Világ című művében írt a magyar borászatról, mintapincészetet kívánt berendezni a Nemzeti Kaszinóban, ami nem sikerült. Elkészíttette azonban azt a serleget, amelynek kiürítése összefonódott a serlegbeszédek ünnepélyes megtartásával. Nyolcadik alkalommal került sor az MTA borversenyére, amellyel a tudományos testület tekintélyével beáll a magyar borászatok mögé. Tornai Tamás, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke a klímaváltozásra, a kereskedelem támogatásának szükségességére hívta fel a figyelmet.

            A megjelentek az ünnepélyes alkalommal az alapításkori somlói Traminivel történt koccintásra emlékezve, ismét György Kovács Imre borával, most 2015-ös Furminttal köszöntötték a 25. évfordulót.

            Az elnökség javaslatára megtörtént az új tagok felvétele, valamint a jubileum alkalmából kitűzők és oklevelek átadása.

             Az ünnepélyes esemény befejezéseként borestre került sor. Zilai Zoltán üdvözlő szavai után zenés beszélgetés hangzott el Balázs Árpád borakadémikus zeneszerzővel, aki fiával és a stábbal együtt kapott Oscar díjat a Mindenki című film révén. Megismerhettük a Bodzavirág dal születését is, és láthattuk a rövidfilm befejező részét, természetesen a dallal, amelyet gyermekkórus énekelt a vásznon. Majd bemutatkoztak a XII. Kárpát-medencei Csávossy György Borverseny borait nevező és itt válogatásukat kóstoltató külhoni borászok. Újdonságként „Az Év Bortermelője 2017” hat jelöltjét egy-egy bor-akadémikus mutatta be. A jelöltek: Borbély Tamás, Figula Mihály, ifj. Szepsy István, Jásdi István, Koch Csaba és Szőke Mátyás legszebb boraikat hozták a szakmai közönség elé. December 7-én lesz a borítékbontás, a szavazatok összeszámlálása.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

2017-12-04« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk