Unokáink is ehetnek még finomat?

Unokáink is ehetnek még finomat?

Unokáink is ehetnek még finomat?

 

 

            Az Élelmezési Világnap alkalmával a Felelős Gasztrohős Alapítvány 500 fő megkérdezésével kutatást végzett a 18-59 éves városi lakosság körében. A vizsgálódás az életvitel tekintetében három nagy csoportot azonosított a válaszadók életmódja és magatartása alapján.

            A vizsgált lakosság 20 százaléka szimpatizál a bio étrenddel, további 30 százalékuk környezettudatos fogyasztónak tartja magát, a maradék 50 százalékot viszont nem érdekli sem a környezettudatosság, sem a fenntartható étkezés, és pazarló, élvezetorientált életmódján nem hajlandó változtatni. Ez világviszonylatban is megmutatkozik: az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmada a kukában végzi. Közben több mint 800 millió ember éhezik a Földön. Fontos lenne tehát értékként tekinteni és megbecsülni az ételt, és körültekintőbb, nem halmozó életmódot folytatni.

            Az étkezési alapanyagok terhelik a környezetet. Az élelmiszeripar által kibocsátott üvegházhatású gázok nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedés okozta extrém időjárási jelenségekhez. Szerencsére itthon az életviteltől függetlenül tisztában van a lakosság a legfőbb alapanyagok: a pálmaolaj, az egzotikus gyümölcsök környezetterhelésével, miközben a hazai szezonális gyümölcsök és zöldségek a legkevésbé azok. A környezettudatos fogyasztók főleg azt látják, hogy ezek az élelmiszerek nincsenek agyonvegyszerezve, egészségesebbek, a bio-öko étrenddel szimpatizálók tisztában vannak azzal is, hogy ezek az élelmiszerek finomabbak. Éppen ezért érdemes minél szélesebb körben tudatosítani, hogy ezekkel az alapanyagokkal nemcsak óvjuk bolygónkat, hanem ízesebb, zamatosabb ételeket ehetünk.

            A vizsgált célcsoportba tartozókban határozott az igény a fenntartható, környezettudatos vendéglátóhelyek iránt.. A felmérés szerint a vendéglátóhelyek számára is fontos cél lehet, hogy minél többen találjanak az adott kategóriában fenntartható alternatívát.

            - Bizakodásra ad okot, hogy a lakosság sokkal nyitottabb lenne a fenntartható táplálkozás iránt, mint gondolnánk. Éppen ezért nagy felelősség hárul az élelmiszergyártókra és a vendéglátóhelyekre, hogy a növekvő igényt kiszolgálják, és minél többen találhassanak fenntartható alternatívát – mondta Gergely Ferenc, a kutatást vezető független tanácsadó.

 - A Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy megmutassuk, mennyire számít, mi van a tányérunkon. Igyekszünk tovább bővíteni a Fenntartható Vendéglátóhely hálózatot is, amelyre egyértelmű igény mutatkozik –nyilatkozta Varga Judit, az alapítvány vezetője.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2018-11-11« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk