A szőlő nem várhat - Mi lesz a bortermelőkkel?

A szőlő nem várhat - Mi lesz a bortermelőkkel?

A szőlő nem várhat - Mi lesz a bortermelőkkel?

 

Szerző: Elek Lenke

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Karaténborozás – olvasom e vadonatúj fogalmat az egyik borászati szaklap címlapján. Igen, új fogalmakkal ismerkedtünk meg az utóbbi pár hét alatt. Társaság hiányában legfeljebb magunkban vagy szűk családi körben koccinthatunk húsvétkor, amíg kitartanak az otthoni készletek. Bár az üzletek nyitva vannak, de inkább csak a szupermarketek, és azok látogatása is időkorláthoz kötött.

 

De mi lesz a hazai szőlőbirtokokkal?

Az egyik legpatinásabb borvidék, a budafoki, egyik jeles borászatának tulajdonosát, Lics Juditot

 

 

 

kérdeztük a jelenlegi helyzetről. Elég szomorú, de reális képet festett a szakember.

 

-A viszonteladókon (vendéglátóegységeken) keresztül zajló értékesítés és a borturizmus, illetve a borturizmuson keresztül zajló borértékesítés teljesen megszűnt. A közvetlenül a fogyasztónak történő  belföldi értékesítésnek köszönhetően eddig még meg tudtuk tartani a munkavállalóinkat. A belföldi piac és annak védelme most kulcsfontosságú, mert ha a külföldi olcsó bor most elárasztja az országot, az hatalmas probléma lesz!

Az ágazatnak akad egy másik komoly gondja is: függetlenül attól, hogy minden leáll, a szőlő növekedése nem áll meg, azt művelni és permetezni kell. Az ültetvények művelésének finanszírozása az egyre csökkenő, megszűnő bevételekből nagy probléma lesz. A szőlőültetvényeken ugyanis  a kiadás csökkentésére, a munka időbeli eltolására nincs lehetőség!

Most különösen érezhető, hogy a borászati ágazatot nagyon kiszolgáltatottá teszi az, hogy a gépek, az alkatrészek a segédanyagok, a növényvédőszer, a palackozáshoz szükséges  üveg, dugó, egyéb kellék, szinte minden, külföldről érkezik az országba. 

 

 

 

De a borászok is felzárkóztak a védekezés fontosságához, a közös gondolkodás cselekvéseket szült. Amint azt több helyen közzétett felhívásukban olvasom, A Borászok Borászai és a Pannon Bormíves Céh összefogást kér a magyar szőlész-borász közösségtől – hatvanezer borászatról van szó - a válságos helyzet leküzdésének segítésére.

„Néhány hete még elképzelni sem tudtuk volna, hogy ilyen körülmények köszöntenek ránk. Olyan időket élünk, amikor a szakértő gyógyítás és az önfegyelem mellett a legfontosabb a humánus hozzáállás, hogy minden egyén és közösség megtalálja annak lehetőségét, mellyel segíteni tud, legyen az bármilyen csekély is.” – fogalmazza meg a szakember mindannyiunk gondolatait.

Kiemelten fontos a segítség a frontvonalban, az áldozatos munkát végző egészségügyi dolgozók körében. Az ő védelmük létfontosságú, és ebben az egészségügyi helyzetben rendkívüli módon megnövekszik a védelmi eszközök szerepe, így például lényegesen nagyobb mennyiségű légzésvédő maszkra van szükségük, amelyek elsődleges eszközei a hatékony vírusos fertőződés megakadályozásának. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szőlészek-borászok a növényvédelmi munkájuk során sokan ilyen vagy hasonló munkavédelmi eszközöket is használnak.

Sokezernyi magyar szőlész-borász segíthet, akiket most arra buzdítanak és kérnek a szakmai szervezetek, hogy a náluk lévő maszkokat juttassák el a környezetükben dolgozó orvosoknak, kórházaknak, egészségügyben dolgozó embereknek, mert nekik ez most nélkülözhetetlen. Fontos, hogy a maszk lehetőség szerint filtering face piece 3-as (FFP3) besorolású legyen, és az egységcsomag eredeti bontatlan csomagolású, de minden maszkra szükség van, amíg nem érkezik meg a külföldről várt nagyobb szállítmány.

 

 

 

A májusban kezdődő növényvédelmi munkákig lesz lehetőség pótolni a készleteket, a segítségre viszont most van szükség – tették közzé felhívásukat néhány nappal ezelőtt.

Mit tegyenek addig a hozzáértő borfogyasztók?  Gondosan nézzék át készleteiket, és legyenek saját maguk sommelier-jéi – ajánlja az egyik szaklap. Sőt, ha már túl sokszor látták a Bor, mámor, Provence vagy a Napfényes Toszkána című romantikus filmeket, akkor jól jöhetnek a Decanter szaklap filmajánlói. Most online elérhetőek olyan korszakalkotó dokumentumfilmek, mint a “Year in Champagne” vagy a “Year in Burgundy”.

 

2020-04-02« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk