A Velorégió athu 064 kerékpár- turisztikai projekt célkitűzései és jelenlegi státusza

A Velorégió athu 064 kerékpár- turisztikai projekt célkitűzései és jelenlegi státusza

A Velorégió athu 064 kerékpár- turisztikai projekt célkitűzései és jelenlegi státusza

 

 

Szerző: Grünwald Stefánia

Fotó: Veloregio

 

A VELOREGIO 2018-ban indult osztrák-magyar turisztikai projekt, melynek legfőbb célkitűzése a határtérség kerékpáros turizmusának és a kapcsolódó szolgáltatásoknak a fejlesztése, egy fenntartható, versenyképes kerékpár- turisztikai kínálat létrehozásával és működtetésével.

A projekt bilaterális: egyrészt a hazai szakértők szorosan együttműködnek a releváns osztrák partnerekkel, felhasználva az osztrák partnerek tapasztalatait, másrészt a projektterület határon átnyúló jellegéből fakadóan egyaránt célcsoportnak tekinthető a hazai és az osztrák kerékpáros társadalom.

A közös munka során már eddig is számtalan kézzelfogható eredmény született.

Előként sor került Vas megye kerékpározásra alkalmas útvonalainak részletes felmérésére, ami kiterjedt az adott utak minőségének, megfelelő táblákkal való ellátottságának vizsgálatára, a kerékpáros szálláshelyek feltérképezésére, a környék látnivalóinak és - nem utolsó sorban - a kerékpárjavító műhelyeknek és alkatrészboltoknak, kerékpárkölcsönzőknek, pihenőknek a számbavételére is. A kerékpározásra alkalmas utakat a felkért szakértők egy előzetesen megállapított kritériumrendszer alapján minősítették. A meghatározásnál fontos szempont volt, hogy a javasolt útvonalak mind a terep-, mind a túrakerékpáros számára alternatívát kínáljanak. A különböző útvonalak különböző tematika mentén lettek meghatározva. Az egyes útvonalak különböző hosszúságúak, természetesen rövidíthetők, illetve egymással tetszőlegesen variálhatók, a cél tehát nem egy kötelezően teljesítendő útvonal ajánlása, hanem egy „étlapszerű” javaslat az érdeklődők számára.

Minden útvonalhoz kapcsolódik egy bikemap vagy outdooractiv link, ami a kerékpárosoknak ad információt az útvonalak hosszáról és nehézségi szintjéről. Ezen kívül kerékpáros térképek is készülnek a Vas Megyei Önkormányzat, projektpartner gondozásában.

Vas megyei túraútvonalak:

Több napra is elosztható, akár szakaszonként is teljesíthető megyei tekerés gyakorlottabb bringások számára. A túra során keresztmetszetet kaphatunk Vas megye legfontosabb turisztikai attrakcióiból.

VASI Challenge: hossza: 186 km

https://www.bikemap.net/en/r/7165354/#9.29/47.1854/16.7346

Útvonal: Szombathely – Nárai – Ják – Nagykölked – Körmend (MJUS) – Horvátnádalja – Csákánydoroszló – Nádasd – Katafa – Nagymizdó – Döbörhegy – Gersekarát – Vasvár – Oszkó – Jeli Arborétum – Kám – Egervölgy – Bejcgyertyános – Nyőgér – Sótony – Sárvár– Rábasömjén - Ölbő – Szeleste – Pósfa – Gór – Chernelházadamonya (malom) – Bő – Bükfürdő – Bük – Csepreg – MTB-os összeköttetés az Abért tavakkal – Kőszeg – Cák – Velem – Bozsok – Bucsu – Sé - Szombathely

GRAND TOUR: hossza: 218 km

https://www.bikemap.net/en/r/7165307/#8.3/47.122/16.699

Települések: Eurovelo 13-ról - Kőszeg – Ólmod – Locsmánd - Zsira - Csepreg- Bük - Bükfürdő - Bő – Mesterháza – Tompaládony – Nagygeresd – Csáfordjánosfa – Répceszemere – Csánig – Répcelak – Nick – Uraiújfalu - Ostffyasszonyfa – Kemenesmihályfa – Celldömölk – Mesteri – Vásárosmiske – Gérce – Farkas erdő – Káld-Hidegkút-i vadászház – Bejcgyertyános – Kám – Jeli Arborétum – Oszkó – Vasvár – (innét az Eurovelo14 kitáblázott nyomvonala) – Gersekarát – Szarvaskend – Katafa – Nádasd – Őrimagyarósd – Kisrákos – Pankasz – Nagyrákos – Őriszentpéter – Szalafő – Farkasfa – Máriaújfalu – Szentgotthárd – átvezetés az Eurovelo 13-ra

 

Vasi Gyöngyszemek, hossza: 163 km

A vasi hegyhát szelíd dombjai között, a Rába folyó ártéri területei és túrakajak-kikötői mellett halad az útvonal. Közben akár megállhatunk egy kis horgászatra vagy vargányaszedésre, akár fürdőzésre, az évszaktól függően. Az épített örökség kedvelőinek a körmendi Batthyány-kastély vagy a középkori Jáki Apátsági templom épületét ajánljuk.

https://www.bikemap.net/en/r/7165293/#8.97/47.0868/16.5587

Szombathely- Rum- Egyházasrádóc- Körmend- Vasalja- Csákánydoroszló- Rábagyarmat- Szentgotthárd- Rábagyarmat- Csákánydoroszló- Vasalja- Körmend- Ják- Szombathely

 

Szombathely és környéke:

A Szombathely- környéki útvonalakat is úgy állítottuk össze, hogy a kerékpározás szerelmeseinek plusz élményt nyújtson egy- egy kör megtétele, ezért különböző tematika mentén határoztuk meg az eltérő nehézségi fokú túrákat. Tekerés közben izgalmas és szemet gyönyörködtető természeti és kulturális látnivalók sora várja a kerekezőket.

 • Római vízvezeték útja, hossza: 48 km

Az ókori Savaria a Kőszegi-hegységből kapta épített vezetéken keresztül a friss ivóvizet. Ennek nyomát követhetik a túrázók, Bucsu és Rohonc (később Dozmat határában is) mellett megtekinthetik a több mint 2000 éves vízvezeték egy-egy feltárt szakaszát.  Akár családoknak is ajánlott, kisforgalmú utakon vezet. 

 

Szombathely – Sé – Torony – Dozmat – Bucsu - Rohonc (Rechnitz) – Bozsok – Bucsu – Torony – Sé – Szombathely)

https://www.bikemap.net/en/r/7164426/#11.08/47.2752/16.5317

 

 • Monarchia-kerékpárút, hossza: 52 km, amely magyar és osztrák településeken vezet át

Az Arany-patak mentén megnézhetjük Torony nevezetességeit, a nardai templomokat, Ausztriában Pinkaóvár (Burg) ősi sáncvára, a helyi tó várja a túrázókat. Eisenbergben és Deutsch Schützenben templomok, borászatok mellett halad az útvonal, Magyarországra visszatérve Pornóapáti és Nárai nevezetességei következnek. Akár családoknak is ajánlott, kisforgalmú utakon vezet.

(Szombathely- Sé- Torony- Dozmat- Narda- Burg (Pinkaóvár- Ausztria)- Csejke (Eisenberg an der Pinka)- Németlövő (Deutsch Schützen) Pornóapáti- Nárai- Szombathely)

https://www.bikemap.net/en/r/7164563/#10.83/47.1997/16.5109

 

 • Vas- és bor útja, hossza: 43 km:

Vas megye nyugati részébe visz az útvonal, Felsőcsatáron a Vasfüggöny Múzeumot, az egykori talkumbányát, a Pinka-szurdokot és a Világosi erdő halomsírjait nézhetjük meg. Vaskeresztesen horgásztó, pincészetek, vendéglátóhelyek várják a látogatókat. Az útvonal kisforgalmú utakon vezet.

 

(Szombathely – Sé – Torony – Dozmat – Narda – Felsőcsatár – Vaskeresztes – Horvátlövő – Pornóapáti – Nárai – Szombathely)

https://www.bikemap.net/en/r/7164670/#11.15/47.2011/16.5343

 

 • Kőszeghegyalja túra, hossza: 54 km:

A túra során a Kőszegi-hegység keleti oldalán kerékpározhatunk, több települést érintve. Útközben becsületkasszából vásárolhatunk zöldséget, gyümölcsöt, ősszel szelídgesztenye kerül a házak elé. Akár családoknak is ajánlott, kisforgalmú utakon vezet.

 

Szombathely – Gencsapáti – Gyöngyösfalu – Lukácsháza – Kőszeg – Cák – Kőszegszerdahely – Bozsok – Bucsu – Szombathely)

https://www.bikemap.net/en/r/7164680/#10.91/47.3108/16.5546

 

 • Kastélyok és várak túrakör, hossza: 60 km

Gyöngyös-patak mentén fekvő településeken keresztül jutunk el a váráról és fürdőjéről híres Sárvárra. Útközben szinte minden községben kastélyok, kúriák (némelyikben több is) és vízimalmok mellett vezet az útvonal. Ikerváron a Batthyány-kastély és az ország első vízierőműve is megcsodálható. Akár családoknak is ajánlott, kisforgalmú utakon vezet.

 

Szombathely – Táplánszentkereszt – Tanakajd – Bozzai – Kenéz – Pecöl – Ikervár – Sárvár – és vissza

https://www.bikemap.net/en/r/7164709/#10.39/47.2221/16.779

 

 • Középkori templomok útja, hossza: 70 km

Középkori kastélyok, kúriák, templomok várják az útvonalon végig kerékpározó turistákat. Csempeszkopács kicsiny temploma megmaradt régi pompájában, Vasszécsenyben az Ó-Ebergényi-kastély szellemhistóriáról is híres. Rumnál a Sorok-patak völgyébe kanyarodik az útvonal, és számos történelmi épületet érint. 

 

Szombathely – Táplánszentkereszt – Tanakajd – Vasszécseny – Csempeszkopács – Rum – Zsennye – Püspökmolnári – Gyanógeregye – Sorkifalud – Vasszécseny – Tanakajd – Táplánszentkereszt – Szombathely

https://www.bikemap.net/en/r/7164805/#10.49/47.1595/16.7

 

A Kőszeg- környéki útvonal az Írottkő megkerülésével nyújt garantált izgalmakat, ennek egy rövidebb és hosszabb verziója is megtehető, ki- ki a maga képessége szerint eldöntheti, melyiket választja: Ez a gyakorlott montisok terepe!  Változatos domborzat, hegyi erdei utak és sziklaszirtek, nem mellesleg az Alpokalja legmagasabb csúcsa vár. Az Írottkő kilátóban egyszerre két ország területét is érezhetjük a talpunk alatt. A kilátás miatt mindenképpen megéri felmászni!

 • Írottkő- kerülő kiskör: hossza: 72 km

https://www.bikemap.net/en/r/7164563/#10.83/47.1997/16.5109

Települések: Aspang – Kőszeg – Szombathely (MTB-os útvonalon) – Bucsu – Bozsok – Rohonc – Aspang.

 

 • Írottkő- kerülő nagykör: hossza: 170 km

https://www.bikemap.net/en/r/7165259/#10.05/47.3523/16.4095

Települések: Kőszeg - Lukácsháza - Kőszegdoroszló - Kőszegszerdahely - Bozsok – Rohonc- Léka – Kőszeg

 

Osztrák túraútvonalak:

 • Paradiesroute: 259 km

https://www.outdooractive.com/de/route/fernradweg/oberwart-bad tatzmannsdorf/paradiesroute/10062687/

 • Weinland Radtour - Oststeiermark Runde: 154 km

https://www.outdooractive.com/de/route/fernradweg/weinland-steiermark-radtour/11189921/

 • Schwarzatal Radroute: 40 km

https://www.outdooractive.com/de/route/radtour/wiener-alpen/schwarzatal-radroute-version-2.3-/112445834/

 • Feistritztal-Radweg: 18 km

https://www.outdooractive.com/de/route/radtour/wiener-alpen/feistritztal-radweg/2806906/

 • Piestingtal-Radweg: 75 km

https://www.outdooractive.com/de/route/fernradweg/wiener-alpen/der-piestingtal-radroute/1397451/

 

MOUNTAINBIKE ÚTVONALAK:

 • Aspang-Kőszeg-Csepreg MTB túraút: 114 km

https://www.bikemap.net/en/r/7181080/#8.5/47.464/16.3095

 

 • "Nagy Jogl" MTB túraút: 188 km

https://www.outdooractive.com/de/route/mountainbike/oststeiermark/der-grosse-jogl-variante-1-ueber-miesenbach/38763910/

 

A fenti kerékpáros útvonalak az alábbi linken elérhető térképen tekinthetők meg együttesen:

https://drive.google.com/drive/folders/1Br3i2OgCwJQbLIN5exqI-tlpahB8PtGX?usp=sharing 

 

Bett & Bike szálláshelyek teljeskörű kerékpáros szolgáltatásokkal:

Az útvonalak meghatározása után a partnerek osztrák és magyar oldalon is gondoskodtak további turisztikai szolgáltatások bekapcsolásáról. a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. felkészítette az önként jelentkező vas megyei szállásadókat kerékpárosbarát szálláshelyfejlesztésre. Ennek eredményeként összesen 17 szálláshely nyerte el az Európa-szerte legrangosabb, német Bett & Bike minősítést, ami egy védjegy azon szálláshelyek számára, akiknek az egyik vagy a fő célcsoportjuk a kerékpáros turisták. Ezek a vendégek ugyanis kizárólag olyan szállást választanak maguknak, ahol elérhetők azok a szolgáltatások, amikre egy kerékpáros turistának szüksége lehet, így pl.: 1 éjszakás ajánlat, teljesértékű, energiadús reggeli, szárítóhelyiség a kerékpáros felszereléseknek, zárt kerékpártároló, kerékpárjavító szerszámkészlet stb.

Fenntartható kerékpáros kínálat:

A projekt jelenlegi fázisában már a fenntartás a cél. A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. önkéntes kerékpáros szakaszfelelősöket toboroz. Ezzel célunk, hogy a projektben létrehozott kerékpáros kínálat a projekt befejezése után is a lehető legjobb minőségben álljon a kerekezni vágyók rendelkezésére, vagyis, hogy a Veloregio-projekt eredményei a lehető legtovább elérhetők és használhatók legyenek, továbbá az útvonalak, illetve a kerékpárosok igényeit kielégítő kínálat hosszú távon fenntartható és működőképes maradjon. Ezáltal pedig minél több hazai és kerékpáros turistát csalogasson a projekt által érintett településekre, Szombathelyre és környékére, valamint a határtérségbe.

A szakaszfelelősök önkéntes alapon végzik majd el a vállalt feladatukat. A túraútvonalak értékelésére vonatkozó szempontrendszert workshopok keretében dolgozzuk ki közösen, amelyhez nagy segítséget fog nyújtani az osztrák oldalon létrejövő kerékpár útvonalfelelősi rendszer, melyről szintén hasznos és részletes információkat kaphatunk az október 02-i workshopon.

A workshop résztvevői - akik a legutolsó apró részletig ismerik az utakat, hiszen rendszeresen gurulnak rajtuk - saját gondolataikkal, észrevételeikkel segítik a szempontrendszer összeállítását, ami az utak minőségének és információval ellátottságának (táblázás) ellenőrzését szolgálja. A workshopra meghívást kaptak az útvonalak fenntartói is, a Magyar Közút, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az egyes települések önkormányzatai.

A workshop célja a szakaszfelelősök fentiek szerinti toborzása. Velük a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. köt megállapodást (önkéntes szerződést) határozatlan időre. A Kft. ellátja a szakaszfelelősöket a szükséges információkkal.

Kerékpáros túravezető képzés:

A szakaszfelelősök kiválasztásához szorosan kötődik a kerékpáros túravezető képzés is, egybekötve ezzel a workshoppal, hiszen a szakaszfelelősök nagy része a túravezetők közül fog kikerülni, ők azok az aktív bringások, akik kerékpáros egyesületekbe szerveződve vagy egyénileg rendszeresen tekernek a VELOREGIO útvonalakon.  A képzésen elméleti és gyakorlati oktatás zajlik az osztrák VAVÖ szervezet oktatóinak részvételével, melynek különlegessége, hogy speciális igényű, illetve fogyatékkal élő kerékpárosok túravezetését is elsajátítják speciális kerékpárok használatával.

A VELOREGIO kerékpáros kínálatról a turisták a szombathelyi Tourinform irodában kaphatnak bővebb tájékoztatást. VELOREGIO csomagok foglalhatók az osztrák Fox Tours és a sárvári Aqua Travel utazási irodákban.

 

Járvány kontra turizmus, előnyben a kerékpározás, mint egyéni, szabadtéri kikapcsolódás:

Jogosan merült fel a kérdés, hogy a 2020-as járványhelyzet hogyan befolyásolja a projekt célkitűzéseit. A járványügyi korlátozások rendkívül hátrányosan érintik a turisztikai szektort, ugyanakkor megállapítható, hogy a turizmuson belül eltérő az egyes szektorok érintettsége.

Egyes szakértők szerint az idei nyár nyertese a kerékpáros turizmus, melyet kevésbé érintettek az epidémiából származó károk. A nyilvánvaló előnyökön túl - pl. környezetbarát, aktív időtöltés - járványügyi szempontból is biztonságosabbnak tekinthető, mint a tömegturizmus. Ez kiemelten fontos az idősebb korosztály számára, amely – legalábbis Nyugat-Európában - különösen tevékeny a kerékpáros turizmus terén.

A fentiek alapján a járványhelyzettől függetlenül is nagy fejlődési lehetőség előtt áll a kerékpáros turizmus.  

A projekttel kapcsolatos további információ kérése esetén, kérem keressen minket a savariaturizmus@tdm.szombathely.hu címen, vagy a +36-94/510-160-as telefonszámon!

 

 

 

2020-10-06« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk