Attenborough, biodiverzitás és újrahasznosítás a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon

Attenborough, biodiverzitás és újrahasznosítás a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon

Attenborough, biodiverzitás és újrahasznosítás a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon


Fotó: Vrábel Ilona Éva


Egyre ismertebb, jelentőségteljesebb, határokon túlmutató eseménnyé válik az ország legnagyobb természet- és környezetvédelmi rendezvénye, amely idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre Gödöllőn.

Biodiverzitás, felelősség, természetvédelem volt a fő mondanivalója az Uránia Filmszínházban május 10-én tartott Nemzetközi Természetfilm Fesztivál sajtótájékoztatóján elhangzottaknak.

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál sajtótájékoztatóFotó: godollofilmfest.com


„Mi a mi felelősségünk? Elég, ha csak az ózonpajzsra gondolunk, ami egy keskeny védősávja a bolygónknak. Ha nem lenne, az végzetes lenne minden élőlényre. A mi felelősségük, hogy megőrizzük.”
 – osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel Székelyhidi Tamás az esemény főszervezője, majd az emberiség egyetemes felelősségéről, a társadalmi szemléletformálásról és a filmről, mint a figyelemfelkeltés eszközéről beszélt.

A szervezők célja, hogy a körülöttünk élő, élni próbáló természetről szóló filmalkotásokon keresztül minél szélesebb rétegek figyelmét felhívják a világ, és ezen belül kiemelten Európa és a Kárpát-medence természeti értékeire, szépségeire, környezetünk védelmére, valamint a biodiverzitás fenntartásának fontosságára.

A négy témakörre épülő fesztivál minden művészeti ágat megszólít. A 104 országból érkező nevezések, a több mint 400 alkotó, 2000 fotó, közel 50 szobor és az élénk érdeklődés is jelzi, hogy valami pluszt adnak, hatással vannak az ilyen a rendezvények az emberekre.


Fotó: godollofilmfest.com


2018-ban hagyományosan két filmszemle, a Nemzetközi Filmszemle és a Kárpát-medencei Filmszemle kerül megrendezésre május 25-27. között. Öt helyszínen, párhuzamos vetítésekkel várják a nézőket. Lesznek angol nyelvű vetítések, és kifejezetten a diákoknak összeállított tematikus filmcsomagok is.

Az esemény rendkívüliségét jelzi, hogy a legnagyobb nemzetközi filmstúdiók (BBC, National Geographic) is nevezik filmjeiket. A 2018-as Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kiemelt húzó neve az idén 92 éves David Attenborough, aki 3 filmjével szintén nevezett a filmszemlére.

„Ezek olyan igazán nagy alkotások, amik az első pillanattól odaszögezik az embert”  – mondta Székelyhidi Tamás, majd a nemzetközileg is elismert alkotók filmjei mellett méltatta a Kárpát-medencei filmszemle gazdagságát, és a magyar alkotók kiemelkedő részvételét. 


Fotó: godollofilmfest.com


Az animációs filmek készítői is rájöttek, hogy ez egy nagyon jó téma. A jövő nemzedéke a rajzfilm stílusával, azon keresztül vonható be a természetvédelembe. A fesztivál alatt külön sátorban vetítenek rajzfilmeket a gyerekeknek.

A három nap alatt a filmvetítéseken kívül lesznek kísérő programok is: számtalan érdekes esemény, szórakoztató és ismeretterjesztő program, előadás, koncertek és fotókiállítás is várja az érdeklődőket. A rendezvényen megtekinthető a Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítás is, ahol idén a nemzeti parkok mellett az erdészetek természetmegőrző szerepe is bemutatásra kerül.

Különlegesség lesz a helyszínen az a 23.000 literes óriás akvárium, amely hazánk vízi élővilágával ismerteti meg a látogatókat, de lesz „Állati jó” bemutató a Budakeszi Vadaspark jóvoltából, és felállításra kerül egy erdészeti játszótér is. Külön területet biztosítanak a szervezők az újrahasznosítás témájának is, továbbá a gödöllői fesztivállal egy időben 28 településen várják az érdeklődőket az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokra. 

Trash Art Magyarország kültéri szobor pályázat és kiállítás egyedülálló Európában, melynek keretén belül idén középiskolások, amatőrök és művészek egyaránt megmutathatják alkotásaikat. A Trash-Art idei témája a biodiverzitás és az ember. A kiállítás célja a társadalom figyelmének felhívása napjaink egyik legégetőbb problémájára, a hulladékok keletkezésére és kezelésére. A szobrok a gödöllői Királyi Kastély Parkjában tekinthetők meg május 28. és június 30. között.

2018-ban a Trash Art Magyarország verseny egyik kiemelt támogatója, a Heineken Hungária Zrt. A fesztiválon két olyan szobor is látható lesz, amely sörgyártási hulladékból készült.



A Heinen és a természetfilm fesztivál kapcsolódási pontja a sör. „A sör is természetes alapanyagokból áll, ezért sörgyártóként számunkra is fontos a természetes erőforrások tudatos, felelősségteljes kezelése. Csapoljunk jobb világot stratégiánk keretében azt a célt tűztünk ki magunk elé, hogy 2020-ra a világ legzöldebb sörgyártója legyünk.” – emelte ki Bors Kata, kommunikációs vezető.

A Heinen a keletkező hulladéka 98%-át már most is újrahasznosítja és nagyon örülnek neki, ha a maradékból kreatív alkotás születik. Érdekességként még megemlítette, hogy új, környezetbarát lebomló poharaikat is bemutatják a fesztiválon.

Az esemény fő támogatói között szerepel az M5 csatorna is. „A plakáton a tágra nyílt szem azt a gondolatot közvetíti, hogy nézzünk más szemmel a világra” – mondta Dér Ágnes csatornaigazgató ezzel is kihangsúlyozva, hogy az M5 csatorna a természetvédelem, a természetfilmek támogatása mellett kötelezte el magát.  

"A záró napon, a csatorna 3x2 órás élő adással számol be a fesztiválról, az eseményekről, díjazottakról, alkotókról valamint  a témához kapcsolódóan a természetvédelem - és környezetvédelem aktuális üzenetéről." – hangsúlyozta Dér Ágnes csatornaigazgató.

Vasárnap a győztes filmek kerülnek levetítésre, a gálán pedig kihirdetésre kerülnek a diák és amatőr pályázatok díjazottjai is.

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál 3 napja alatt a fő vetítési helyszíneken és a gödöllői Alsóparkban valamennyi program ingyenesen látogatható. 

„Iszonyú jó filmek érkeztek az idén, várunk mindenkit!” – zárta a sajtótájékoztatót Székelyhidi Tamás. 

A fesztiválról és a részletes programról a http://www.godollofilmfest.com/ linken lehet bővebben informálódni.

 

Vrábel Ilona Éva

 

 

2018-05-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk