Az "Év Bortermelője Magyarországon 2017":Szőke Mátyás

Az "Év Bortermelője Magyarországon 2017":Szőke Mátyás

Az "Év Bortermelője Magyarországon 2017":Szőke Mátyás

 

            A Budavári Fortuna étteremben december 7-én sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésen tudtuk meg, ki kapta a Magyar Borakadémia gondozásában meghirdetett „Év bortermelője Magyarországon 2017” díját.

            A nagy érdeklődés mellett megtartott eseményen Zilai Zoltán elnök leszögezte, hogy bár van még tennivaló a pincészetekben, a legnagyobb figyelem mégis ennek a kitüntető címnek az odaítélését kíséri. Széleskörű felkérés során a szakmabeliek, a borhoz közelállók, szakújságírók révén háromszáz jelölés érkezett, közülük az a hat borász, aki a legtöbb jelölést kapta, jutott a döntőbe. Sorukból a Magyar Bor Akadémia tagjai döntötték el, ki 2017 győztese. A levélben, borítékban leadott szavazatok bontása és összesítése ezen a reggelen történt.

            A hat jelölt mindegyike megjelent az eredményhirdetésen, és kóstoltatta saját borát, néhány szóval bemutatva azt. Jásdi István 2007-es szürkebarátot hozott, Koch Csaba 2017-es cserszegi Fűszerest, Figula Mihály 2015-ös Olasz Rizlinget, Borbély Tamás 2014-es Olasz Rizlinget, ifj. Szepsy István 2014-es palackozású száraz Furmintot, Szőke Mátyás 2012-es Merlot-t. Legtöbben a magyar fajtákat és a magyar nemesítésű szőlőket, valamint a dűlők fontosságát emelték ki.

            Taps fogadta Zilai Zoltán bejelentését, hogy 2017 győztese Szőke Mátyás, a Mátrai borvidéken alkotó borász lett. Meghatódottan köszönte meg a megválasztását, azt hogy a Mátraalját képviselheti. Mint megemlítette, a nagyrédei gazdaság felszámolása csapás volt a borvidék számára, nehezen tudták megtalálni a helyüket.

            Szőke Mátyás a díj 27 éves történetében elsőként nyert a Mátrai borvidék borászai közül. Kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. Fiával 35 hektáron gazdálkodnak. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek a borai, több alkalommal elnyerte „a Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, Chardonnay bora kétszer lett Champion díjas a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza palackjait. Szőke Mátyás folyamatosan figyelemmel kíséri a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit. Járt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában, és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka volt nagy hatással rá – ismertette a győztesről a Magyar Bor Akadémia.

            Ő pedig leszögezte: „Fontosnak tartom a fogyasztókkal a személyes kapcsolattartást. Erőt, lendületet ad, és örömet jelent, amikor azt látom, a látogatók jól érzik magukat nálunk és ízlenek a boraink. Csak természetes elfogultsággal tudunk szólni a borainkról. Mint ahogy a régi borászmondás is szól: van a jó bor, a jobb bor és a sajátunk”.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

2017-12-08« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk