Az év Sommelierje 2018

Az év Sommelierje 2018

Az év Sommelierje 2018

 

 

            Napjainkban az igényes gasztronómia egyik főszereplője a sommelier, aki az ételek és a borok párosításában segít a vendégnek. Nem könnyű a feladat, egyszerre kell ismerni mindkét terület ízvilágát, hogy az általa ajánlott párosítás tökéletes legyen, sőt arra is figyelnie szükséges, hogy a vendég ízlésével, néha még a pénztárcájával is találkozzon kínálata.

            Továbbá a terület egyre szerteágazóbb, ezért járatosnak kell lennie a pezsgők, a párlatok, likőrök, ásványvizek, sörök, sajtok, kakaók, teák és kávék, sőt néha még a szivarok között is. A Michelin csillagok világában egyre inkább felértékelődik a szerepe, ez ma már tapasztalható a hazai éttermekben is.

            A Magyar Sommelier Club által rendezett évenkénti verseny éppen ezért komoly, a Nemzetközi Sommelier Szövetség (A.S.I.) követelményeinek megfelelő feladatok elé állítja a versenyzőket. 60 kérdésből álló teszt kitöltése, három bor felismerése, részletes leírása, illetve étel társítása és öt ital azonosítása, majd borok és ételek gyakorlati párosítása volt az első feladatsor, természetesen némi nehezítéssel. Majd, mint az étterem sommelierje, asztal mellett kellett fogadnia a vendégeket, az elvárható értékesítési szempontokat figyelembe véve aperitívet ajánlani. Feladat volt még hibás borlap javítása, hétfogásos menüsorhoz komplett italsor ajánlása, három külföldinek is kellett ebben lenni. Dekantálás, vakkóstolás, öt ital azonosítása, fotóról nemzetközileg ismert sommelierek, borászatok, eszközök felismerése, egy magnum palack vörösbor széttöltése 14 pohárba, úgy hogy egyenlő mennyiség jusson ezekbe és egy csepp se az asztalra. Minderre összesen 41 percük volt a versenyzőknek!

            Az első három helyezett került a döntőbe, itt további nehéz, az eddigiektől eltérő feladatok vártak rájuk. Szerepet kapott az idegen nyelv, amelyen a rendelést fel kellett venniük, pezsgőt felszolgálni, kezelni a váratlan vendéget. Angol nyelvű, hibás borlap javítása, megadott étel mellé bor és ital ajánlása, dekantálás a vendég asztalánál, borok és párlatok vakkóstolása, azonosítása, és végül egy meglepetés feladat várta őket, ugyancsak 41 perc időtartam alatt.

            A 12 induló közül a tavalyi győztes, Horváth Máté, a Mák Bistro sommelierje lett újra az első; ő fogja képviselni hazánkat márciusban, a 2019-es Sommelier Világbajnokságon a belgiumi Antwerpenben. A második helyen Kovács Norbert végzett, aki Ausztriában, a Hotel Steirerschlössl-ben dolgozik, harmadik pedig a szintén Ausztriában, az Andau-i Weingut Scheiblhofer-nek a sommelierje. Ők idén Belgrádban vehetnek részt novemberben a Balkan Sommelier’s Challange nemzetközi versenyen. A budapesti verseny zsűrije leszögezte, ebben az évben minden eddiginél profibb versenyzők álltak starthoz, nem volt könnyű dolga az első három helyezettnek.

Írta: Hajós Anna

Fotó: Hungarian Sommelier Club Member of ASI 

2018-03-31« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk