Bécs az újranyitás után: ötezer laptop iskolásoknak

Bécs az újranyitás után: ötezer laptop iskolásoknak

Bécs az újranyitás után: ötezer laptop iskolásoknak

Fotó: Bécs  Eurocomm-PR/Regina Hügli

Szerző: Sági Eszter

 

Az osztrák intézkedések a koronavírus terjedése ellen hatásosnak bizonyultak, azonban messze még a krízishelyzet vége. A bécsi városvezetés a parkolási díjak újbóli bevezetéséről, forgalomcsillapított zónákról és iskolások otthoni tanulásához szükséges laptopokról döntött.

 

Azzal, hogy már januárban felállt egy orvosi válságkezelő stáb és összefogta az intézkedéseket, Bécs hatalmas lépéselőnyre tett szert a járvány megfékezésében. Mivel idejekorán korlátozták az idősotthonok és szociális intézmények látogatását, valamint az egészségügy és közszolgáltatások problémamentesen működnek, el tudták kerülni a kiugróan magas halálozási arányt.

Bár az emberek egészsége a legfontosabb, Bécs sem hagyhatta figyelmen kívül a gazdasági tényezőket. Már korábban is támogatták az egyszemélyes, valamint a kis- és középvállalkozásokat, ezt az összeget pedig most tovább növelték, hogy még többen részesülhessenek belőle. Az igen közkedvelt Home Office támogatási keretet például kettőről tízmillió euróra bővítették.

További fontos változás, hogy a korábban ideiglenesen ingyenessé tett parkolási zónák április 27-től újra fizetősek lesznek. Ennek oka, hogy a fokozatos nyitás hatására a forgalom megélénkült, és májusban valószínűleg még tovább fog nőni. Ezzel a döntéssel biztosítani lehet, hogy mindenkinek legyen parkolóhelye, akinek tényleg szüksége van rá.

Ezzel párhuzamosan a városvezetés ideiglenesen forgalomcsillapított övezeteket hozott létre több, sűrűn lakott kerületben is, amit gyalogosok, biciklisek és autósok is használhatnak. Erre egyrészt azért volt szükség, mert a budapesti utcákhoz hasonlóan Bécsben is sok helyen szűkek a járdák, ami nem teszi lehetővé a biztonságos távolság megtartását a járvány idején. Másrészt azoknak a helyzetén is könnyíteni akartak, akik az otthoni bezártág után levegőznének egy kicsit, de a távolság miatt nincs lehetőségük parkokba vagy néptelenebb helyekre kimozdulni.

A bécsi iskolások májusig még biztosan otthon tanulnak majd. Azért, hogy senki se maradjon le tanulmányaiban a megfelelő eszközök hiánya miatt, Bécs ötezer, szoftverekkel ellátott laptopot biztosít a gyerekeknek, amire hárommillió eurót szán. A laptopokat kölcsönbe kapják az ötödik osztályos, vagy annál idősebb tanulók, az odaítélésről az iskolák és a Bécsi Oktatási Igazgatóság közösen döntenek. Az intézkedés a város hosszútávú digitális oktatási stratégiájának része.

 

 

2020-04-18« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk