Budapest rozsdaövezetében épül az új Közlekedési Múzeum

Budapest rozsdaövezetében épül az új Közlekedési Múzeum

Budapest rozsdaövezetében épül az új Közlekedési Múzeum

 

 

A Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum vezetője, Vitézy Dávid február végén bejelentette, hogy a világszerte számos példaértékű projekt tervezője, a Diller Scofidio + Renfro cég nyerte el nemzetközi tervpályázaton az intézmény új otthonának tervezését. A magyar partnerrel, az M-Teampannon irodával a közös koncepció az, hogy a lebegőtetős új kiállítási terület a Dízelcsarnok toldalékaként épül meg. Az elképzelés tiszteletben tartotta azt a szempontot, hogy a járműjavító Dízelcsarnok ipari műemlék, ezért annak értékeivel együtt kívánja megőrizni az évszázados hangulatot.

 

 

A világszínvonalú új turisztikai célpont Kőbányán, az egykori Északi Járműjavító területén a városligeti kiállításnál kétszer nagyobb lesz, mintegy tízezer négyzetméteren mutatja be a magyar közlekedés fejlődését a reformkortól napjainkig.

Benyújtott tervek szerint a kortárs kiállítótér a modern üvegfalaival beúszik a régi csarnokba, de annak összhatása, különleges, egyedi, történelmi jellege megmarad. Az építészeti megoldás olyan perspektívából is láthatóvá teszi az egyes járműveket, melyekre korábban kevés példát láthattunk - méltatta a terveket az igazgató.

 

 

A megőrzött csarnokban kaphat helyet az állandó kiállítás, megmarad a mozdonyok mozgatására használt tolópad is, amely működőképes lesz. Az egész komplexumot pedig az ipari területen belül egy izgalmas, tájépítészeti szempontból is átgondolt, zöld park övezi majd.

 

 

 A MÁV által az 1870-es évek óta használt terület az 1-es villamos megállója felől érkezőket már a belépés előtt különlegességekkel fogadja. A kiállítási funkciókat a nemzetközi tudásközpontként is működő műszaki és közlekedési szakkönyvtár és archívum is gazdagítja. A múzeum műtárgyállományának folyamatos karbantartását és a legmagasabb színvonalú restaurálási munkák elvégzését egy korszerű műhely fogja biztosítani.

 

 

A fejlesztés végrehajtói azt szeretnék elérni, hogy a látogatók, turisták, a hazai és külföldi családok és fiatalok rendszeresen visszatérjenek a múzeumba, ahol a kiállítás mellett mindig érdekes események, hétvégén különböző családi rendezvények, hétköznap, munkaidő után pedig a közlekedés legaktuálisabb témáit érintő programok, beszélgetések kapjanak helyet, ezzel a közösségi terek, és a park együtt egy élő, eleven városrészt hozzanak létre.

Írta: Barna Judit

Fotó: Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum 

2019-03-21« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk