Durrell bárkája Budapesten

Durrell bárkája Budapesten

Durrell bárkája Budapesten

  Fotó: www.janegoodall.hu

 

A magyarországi Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szervezésében ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magazin főszerkesztője moderátorként felteheti a világot jelentősen és egyre inkább érintő kérdéseket a Föld klímaváltozásáról, a környezetvédelem fontosságáról, az állatfajok megőrzésének folyamatáról és az állatkerteknek ebben betöltött szerepéről.

 

 Fotó: Barna Judit

 

Szeptember 22-én ugyanis előadóként vendégül látják Lee Durrell, amerikai természettudóst, hogy a témára érzékeny közönség meghallgassa az elveit. Dr. Jane Goodall követője,

 

  Fotó: www.janegoodall.hu

 

a Jersey-i Állatkert fővédnöke nem csak tudományos konferenciákon, szólal fel, hanem a nagyközönség számára is tart előadásokat - hangzott el a tájékoztatón, a Ráday utcai Input Kichen & Bárban.

Jane Goodell, a természetvédelemért

A 85 éves, Londonban született etológusantropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója, a Kaliforniában alapított Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója. Egy ével ezelőtt járt Budapesten az elismert főemlőskutató, ENSZ-békenagykövet, aki több évtizedes csimpánzkutató munkája után figyelt fel a környezeti problémák súlyosságára.

Amikor dr. Jane Goodall az első kutatásait végezte Tanzánia erdőkkel borított és mély völgyekkel szabdalt hegyvidékén, még nem is gondolta, hogy egyszer a felfedezései végleg átírják az emberek és állatok közti viszonyról alkotott képet, és az általa elindított projekt folyatódik a 21. században is.

Mit látott dr. Jane Goodall, ami arra késztette, hogy a számára oly sokat jelentő afrikai esőerdőt maga mögött hagyva, a természetvédelem szószólójává váljon? Miként lehet a fejlődő világ termékeit közvetítve, annak kizsákmányolása nélkül, jól működő üzleti vállalkozást létrehozni? Hogyan befolyásolhatja távoli élőhelyek virágzását vagy pusztulását egy ebéd mellé elfogyasztott sültkrumpli, vagy egy telefonhívásunk? Milyen hatással lehet életünkre itt, Európa közepén, egy kiirtott távoli esőerdő, vagy az élőlényeik hiánya? Hogyan befolyásolhatjuk – mit sem sejtve – fogyasztási szokásainkkal csimpánzok, gorillák, orángutánok és akár emberi közösségek fennmaradását? Mit tehetünk értük és magunkért is, amikor hétköznapi helyzetekben döntünk?

 

Meglopjuk a jövőnket?

Évi 300 napot utazva dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet az élőhelyek pusztulásra, fogyasztási szokásaink környezetkárosító hatásaira, közös felelősségünkre. Iskolás gyermekeket látogat és telt házas előadásokat tart a csimpánzokat veszélyeztető fenyegetettségekről, és más környezeti válságokról, mert hiszi és reméli, hogy az emberiség képes megoldani azokat a problémákat, melyeket saját maga idézett elő.

 

 Fotó: Barna Judit

 

“Gondoljunk minden kis döntésünk következményére, pl. hogy mit veszel meg, honnan származik az előállítás, vagy termesztés közben érte-e ártalom a környezetet, okozott-e szenvedést az állatoknak, gyerekmunkával készült-e. És hogy milyen következményei vannak a jövő nemzedékekre nézve. Persze, ha hatalmadban áll, olyan döntéseket is hozhatsz, amelyeknek óriási, azonnali következményei vannak. Sokszor elhangzik, hogy nem a szüleinktől örököltük ezt a bolygót, hanem a gyerekeinktől vesszük kölcsön. De igazából nem kölcsön vesszük tőlük, hanem meglopjuk a jövőjüket."- hangoztatja dr. Jane Goodall az előadásaiban.

További információ: www.janegoodall.hu, www.durell.org

Írta: Barna Judit

2019-06-10« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk