Ellenőrzések a Velencei-tavon

Ellenőrzések a Velencei-tavon

Ellenőrzések a Velencei-tavon

 

                         Fotó: FMRFK

 

            A Magyar Rendőrség mindent megtesz azért, hogy a nyaralók, fürdőzők valóban pihenhessenek, balesetmentesen strandolhassanak a hazai tavakon. Így történik ez a Velencei-tónál is.

            A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ezért rendszeresen végez vízirendészeti ellenőrzéseket, és felhívja a figyelmet a balesetek megelőzése érdekében a fürdőzés szabályainak betartására. Mindenkinek érdeke ezek figyelembe vétele.

Tehát:

Tilos fürödni ott, ahol ezt tábla jelzi, továbbá éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, de ott is csak a mélyvíz határáig. Hat éven aluli, továbbá a 12 éven aluli, de úszni nem tudó gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet.

 

                     Fotó: FMRFK

 

Az I. fokú viharjelzés, amely percenként 45-ször felvillanó sárga fény, esetében a parttól 500 méternél messzebb tilos fürdeni. A másodfokú viharjelzésnél, amely percenként 90 felvillanó jelzés, tilos fürdeni.

Az úszógumi, a karúszó, a gumimatrac, az úszódeszka, vagy az úszómellény csupán fürdőeszköz, vízen történő használatuk fürdésnek minősül. Ugyancsak fürdőeszköz és nem vízijármű a vízibicikli is. Tehát, ahol tilos a fürdés, ott ezek használatával sem szabad vízben, illetve vízen tartózkodni. Viharjelzés esetén ugyanazok a szabályok érvényesek az itt felsoroltakra, mint a fürdésnél.

Kiemelt kockázatot jelent az ittas állapotban történő fürdőzés, érdemes arra is figyelni, hogy közvetlenül étkezés után, vagy napozást követően senki ne ugorjon a vízbe.

Rossz állapotú, műszaki hibás vízi járművel, illetve kötelező felszerelések, mentéshez szükséges eszközök, mentőmellények nélkül ne induljanak el a közlekedők. Körültekintően közlekedjenek, figyelve az úszókra, fürdőzőkre.

A vízi rendőrség jelenléte folyamatos, de munkatársai mindenkit arra kérnek, tartsák be az előírásokat, legyenek tekintettel egymásra.

 

                     Fotó: FMRFK

 

Ezzel elkerülhetik a súlyos baleseteket. A szabályokat érdemes minden hazai vízfelületen betartani, már saját jól felfogott érdekünkben is.

Írta: Dr. Hajós Anna

2018-06-27« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk