Erőszakprevencióba fektet Bécs Városa

Erőszakprevencióba fektet Bécs Városa

Erőszakprevencióba fektet Bécs Városa

Fotó: Kathrin Gaal a női segélyvonalat népszerűsítő plakáttal © PID/VOTAVA

 

Szerző: Sági Eszter

 

A kényszerű bezártsággal töltött idő alatt a nők és gyerekek elleni erőszak még intenzívebbé válhat. Bécs Városa kiemelten támogatja a prevenciós programokat, ezért két, férfiakkal foglalkozó egyesületnek is pénzügyi segítséget nyújt.

 

Mivel a koronavírus miatt az emberek legtöbb idejüket otthon töltik, az összezártság és a stressz hatására a nők és gyerekek ellen elkövetett erőszakos esetek száma növekedhet. Most még fontosabb mint valaha, hogy gyors és  hatékony segítséget kapjanak az érintettek. Bécs a megelőző támogatás mellett kötelezi el magát, amire 2020-ban százezer eurót szán.

 

A támogatást két egyesület között fogják elosztani, az egyik ilyen a „White Ribbon Österreich" (Fehér Szalag Ausztria). A szerveződés eredetileg Kanadából indult, 2001-ben hozták létre bécsi irodáját. Ez a legnagyobb olyan mozgalom, ahol férfiak állnak ki a férfiak által elkövetett erőszakos cselekedetek ellen. Az egyesület plakátokkal, workshopokkal, előadásokkal és online anyagokkal igyekszik felhívni a figyelmet az az erőszakmentes családi- és párkapcsolatokra. Jelképük egy fehér szalag, melyet hordva a tagok kifejezik szolidaritásukat az egyesület eszméjével és másokat is erre buzdítanak.

 

A másik egyesület amit az osztrák főváros pénzügyi támogatásban részesít, a bécsi „Männerberatung”, vagyis egy férfiaknak szóló nonprofit támogatói csoport. Ez volt az első ilyen egyesület német nyelvterületen, 1984 óta áll fenn. Itt olyan férfiaknak nyújtanak klinikai és pszichológiai segítséget, akik nehezen bírkóznak meg egyedül a hétköznapi stresszel vagy egyéb problémákkal és emiatt esetlegesen aggresszivitásba menekülhetnek.

 

„Minden bécsi nőnek és gyermeknek jár az, hogy egy erőszakmentes világban élhessen. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a prevenciós munka a férfiaknál kezdődik. Velük kell elsődlegesen foglalkozni. Nagyon hálás vagyok a két alapítványnak, hogy áldozatos munkájukkal hozzájárulnak a családon belüli erőszak visszaszorításához” – mondta Kathrin Gaal nőkért felelős városi tanácsnok.


 

 

2020-04-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk