Kambodzsa egyre népszerűbb

Kambodzsa egyre népszerűbb

Kambodzsa egyre népszerűbb

    Fotó: Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Képviselete / Sárdi Rudolf 

 

            Egyre több magyar turista választja kiegészítő uticélnak thaiföldi, vagy vietnámi utazásához Kambodzsát. Nő a népszerűsége, természetesen a korábbi és jelenlegi sláger Angkor után a nagy idegenforgalmi beruházásoknak köszönhetően a 420 kilométer hosszú tengerpartnak – kiváltképpen Sihanoukville és Kep városának. Az ASEAN közösség többi tagállamával együttműködve hosszú távú idegenforgalmi stratégiát dolgoztak ki – ismertette Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Királyság idegenforgalmi Hivatalának magyarországi és kelet-európai képviselője. Mint mondta, a cél a tagországok közötti turizmus erőteljes fejlesztése, közös vízumrendszer bevezetése, egymás támogatása, hogy ne a versenyszellem, hanem az együttműködés érvényesüljön.

            Idén kulturális díszvendégként először vett részt Kambodzsa saját pavilonnal az Utazás kiállításon, majd az Ouch Borith külügyminiszter helyettes által vezetett, idelátogató kormánydelegáció többek között idegenforgalmi témájú tárgyalásokat is folytatott. A tavaly Közép-Kelet-Európából Kambodzsába látogató turisták számának növekedésének köszönhetően az idegenforgalmi miniszter kibővítette a magyarországi székhelyű képviselet működési körét, amely így Ausztriában és Lengyelországban is aktívan tevékenykedik a távol-keleti ország beutazó turizmusának és a kétoldalú kapcsolatok előmozdításában.

            A kambodzsai Királyság Fejlesztési Tanácsa (CDC) nagy összegű beruházással támogatja a turisztikai szakmát. Négy nagy fővárosi projekt beindítására 2 milliárd USA dollárt hagytak jóvá; ez több mint 11 ezer új munkahelyet jelent. Gyorsforgalmi utat építenek a főváros és a tengerparti Sihanoukville összekötésére. Tavaly az országba 5,6 millió külföldi jött. A legfontosabb küldő országok Kína (1,2 millió), Laosz (835 ezer), Thaiföld (394 ezer). Európából a legtöbben az Egyesült Királyságból (159 ezer), és Franciaországból (150.294) érkeztek. Az előző évhez képest Kínából 45 százalékkal többen választották uticélnak Kambodzsát. Közép-Európából 99.691 turistát fogadtak. A Magyarországról Kambodzsába utazók száma szintén rekordot döntött 4682 utazóval – tudtuk meg Sárdi Rudolftól. Az országba érkező összes turista közül 49 százalékuk járt Phom Penhben és környékén, 38 százalékuk Angkor Watban. 11,5 százalék kereste fel a tengerparti városokat, 1,1 százalékuk pedig ökoturisztikai programokon vett részt.

            Várhatóan Magyarország és Kambodzsa idegenforgalmi kapcsolatát tovább erősíti majd a nálunk tanuló, vagy itt végzett kambodzsai diákok kötődése hazánkhoz.

Írta: Dr. Hajós Anna

2018-08-01« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk