Kína nyári fővárosa, Xining

Kína nyári fővárosa, Xining

Kína nyári fővárosa, Xining

           

 A Tibeti fennsík észak-keleti részén fekvő Csinghaj Kína egyik legszebb tartománya. Fővárosában, Xiningben nyáron 18 fokos az átlag hőmérséklet, ezért és a kiváló légköri környezet miatt kedvelt turisztikai helyszín. A „Hűs világváros” néven is ismert 2,3 milliós településre már 57 városból lehet eljutni repülővel és hamarosan kilépnek a legforgalmasabb ázsiai légikikötőkbe: Bangkokba és Szöulba is.


Kína nyári fővárosa, Xining


A város jellegzetességeit a térség összetett nemzetisége, és sokszínű multikulturális háttere alakította ki. Xining gazdag turisztikai látnivalókkal rendelkezik, mint a jól ismert tibeti buddhista Kumbum kolostor, a Dongguan muszlim nagymecset, és kedvelt utazási célpont a 150 kilométerre található a Csinghaj tó, Kína legnagyobb sós vizű tava. Jelentős közlekedési csomópont is, vasútjai és autópályái összekapcsolják Kína nyugati részét Közép-, Dél- és Nyugat-Ázsiával, egyben a Selyemút gazdasági zóna hídfőállása. A sok arcú tartományi fővárosban az erősödő "zöld" szemlélet az egyre növekvő turizmusra is kedvezően hat.


Kína nyári fővárosa, Xining 

Az elmúlt években ugrásszerűen megemelkedett az ipari parkokban működő nagyüzemi iparágak termelése, és új anyagok, új, korszerűbb energiaforrások kutatása mellett a hegyvidéki növényi és állati termékek, valamint a tibeti juhszőnyegek kézműves előállítása is. A városban a jövő évtizedekben a környezettudatosság jegyében nagyszabású beruházásokat terveznek. Építészeti stratégiájukat a kertváros, erdőváros, egészségváros és turistaváros négyes elvének megfelelően alakítják, ezért az erőforrásaikat az általános életminőség javítása érdekében csoportosítják.

Az ékszerkészítés, szőnyegszövés, selyemberakás, fafaragás, selyemfestészet és az agyagszobrászat művészeti vállalkozások százait hozta létre, amelyek termékei egyedülálló stílusukkal keresett árucikkek a turisták körében. A különleges adottságú Tibeti- fennsíkon még megmaradt az ökológiai környezet természetes állapota, ezért kiváló minőségű a goji bogyó méze, az árpa, a jak hús és a különféle tejtermékek.

 Kína nyári fővárosa, Xining


A Magyarországon tartózkodó kínai befektetők és vállalkozók november elején több szándéknyilatkozatot és konkrét együttműködési megállapodást írtak alá magyar partnereikkel. A budapesti kínai nagykövetség, a két ország közös befektetői szövetsége, a kínai kereskedelmi kamara vezetői először bemutatták a Csinghaj tartományt, és Xining várost. Magyar részről Kassai Róbert miniszterelnöki megbízott emlékeztette a kínai szakembereket, hogy bár hazánk kis ország, de az Európai Unió kapuja lehet az Ázsiából érkező vállalkozók számára. Termékeik előtt egy 500 millió fős piac nyílhat meg, ugyanazokkal az előnyökkel és kedvezményekkel, amelyek az uniós országokat jellemzik.


Kína nyári fővárosa, Xining


A rendezvényt kínai termékbemutató kísérte, valamint több magyar és kínai cég tartott rövid prezentációt működéséről és szolgáltatásairól.


Kína nyári fővárosa, Xining 

A Tibeti fennsíkon fekvő térség, amely bővelkedik természeti szépségekben, a hegyek és völgyek között megbúvó kolostorokban, tavakban, folyókban, kulturális örökségekben, érdekes állat- és növényvilágban, helyet kér a turizmus világtérképén.

Írta: Barna Judit

Fotók: mkbsz.com

2017-11-06« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk