Konzulok az idegenforgalomért

Konzulok az idegenforgalomért

Konzulok az idegenforgalomért

 

            A magyar tiszteletbeli konzulok hosszabb szünet után ismét csatlakoztak a Világ Konzuljainak Szövetségéhez, a FICAC-hoz. Ennek alkalmával a szövetség az éves közgyűlését Budapesten tartotta. A világ számos országából, Törökországból, Görögországból, Szerbiából, Nepálból és Norvégiából is érkeztek hozzánk a szövetség tisztségviselői Aykut Eken FICAC elnök vezetésével. Dr. Suha György nagykövet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa fogadta a delegációt, bemutatta a minisztérium épületét, könyvtárát, parlamenti látogatásra invitálta a vendégeket. Kerekasztal megbeszélés keretében méltatta a tiszteletbeli konzulok szerepének fontosságát, kiemelve a turizmusban betöltött szerepüket.

Az elmúlt évtizedben rendkívüli mértékben nőtt a világ idegenforgalma, a regionális és tengerentúli repülőjáratok megjelenése megsokszorozta a külföldre látogató turisták számát. Megszűntek az unión belüli határok, számos ország eltörölte a vízumot a beutazáshoz, vagy megkönnyítette annak megszerzését. Ezek az intézkedések hozzájárultak a „határok nélküli” utazási lehetőséghez. Mindezzel egyenes arányban nőtt a tiszteletbeli konzulok feladata, mivel az esetleges nagykövetség nélküli helyeken, probléma esetén, az érintettek a konzulátushoz kell, hogy forduljanak segítségért. Több kis ország ugyanis nem engedheti meg magának, hogy a világ számos országában nagykövetséget tartson fenn; ezt a feladatot a tiszteletbeli konzulokra bízzák.

-Valóban fontos szerepet töltünk be, és rajtunk is múlik, hogy az utazó, a turista szép emlékként gondoljon az országra, ahol járt. Gyakran előfordul – saját tapasztalatom alapján mondhatom, - hogy elveszítik az útlevelet, esetleg a pénzüket. A legutóbbi esetben egy új-zélandi pár hagyta el a hivatalos okmányát, és a hajó másnap indult volna nélkülük, de szerencsére sikerült a megtalált útleveleket azonnal visszakapni, az eljárást lerövidítve. Szép köszönőlevelet kaptam tőlük. Segítség kell betegség, vagy baleset bekövetkeztekor is. Azt hiszem, minden tiszteletbeli konzul maradéktalanul megtesz mindent az általa képviseltekért – tudtuk meg Sárdi Rezsőtől, Új-Zéland tiszteletbeli konzuljától.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2017-12-19« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk