Lisszabon útikönyv

Lisszabon útikönyv

Lisszabon útikönyv

Fotó: Hibernia kiadó

 

A Kosztolányi versében leírtat mindenki tapasztalja, aki akár egyszer is eljutott Portugáliába, annak bármelyik vonzó vidékére, sőt különösen vonatkozik ez a fővárosra, Lisszabonra. Nemcsak a kék csempe, az azulejo teszi ezt. A Hibernia kiadónál megjelent útikönyvet ajánlani tudom azoknak, akik már jártak ott, hiszen nagyszerű dolog feleleveníteni a tapasztaltakat, és javaslom azoknak is az elolvasását, akik még soha nem utaztak ebbe a varázslatos országba.

            A fővárost és környékét bemutató könyv könnyen kezelhető, akár egész nap magunkkal vihető jó mérete miatt és segít napi útvonalak megszervezésében, hogy időnket minél jobban kihasználva csodálhassuk meg a látnivalókat. Hat UNESCO világörökség bemutatására törekszik, röviden, lényegre törően. Megismerhető belőle az adott hely történelme, mondái, építészeti stílusai, sőt Lisszabon és környéke vélt és valódi magyar kapcsolatai. Nem maradnak ki a sporttörténelem magyar jelesei sem, mint Guttmann Béla a Porto és a Benfica sikeredzője, vagy a fiatalon, a pályán, a Benfica színeiben 2004-ben elhunyt Fehér Miklós, akiknek szobra díszíti a Fény stadionját.

            Kis, keretes történetek segítenek még közelebb hozni mind a történelmüket, mind a hétköznapokat. Megértjük a világhódító portugálokat, Tengerész Henriket, aki az emlékművön is élen áll, ahogy korában vezette és tervezte az utakat. Megismerjük a Belém torony történetét, a múzeumokat, az 1755-ös földrengést, amely a város nagy részét romba döntötte, és tűzvész, valamint szökőár fejezte be a rombolást. És az újjáépítés történetét, annak magyar tervezőjét, Martell – itt Mardel Károly építész hadmérnököt, aki megtervezte ezt és sok épületet is. Utazhatunk a világörökségnek számító 28-as villamoson, fel a várba.

 

ReproFotó: Dr. Hajós Anna

 

A kötet elején a szerzők által ki nem hagyható 12 látnivaló is segít az eligazodásban. Ezek között van, ami Lisszabon közvetlen közelében található, van, ami kissé távolabb, de igazán nagy távolságok itt nincsenek. Estoril, Cascais, Európa legnyugatibb pontja, a Cabo da Roca, vagy éppen Sintra, Setubal, Fatima és környéke mind valamilyen módon elvarázsol bennünket.

            Még nem beszéltünk az ismertetett portugál gasztronómiáról, a sok száz formában elkészített halakról, édességekről. Ezek fogyasztásához is ad tanácsot az útikönyv.

            A szerzők: dr. Dutkó András, Etédi Alexa, Kaprinyák Nikolett, Lantos Vera és Marton Jenő nemcsak szép kiadványt, de gazdag információhalmazt nyújtanak át az olvasóknak. Érdemes kipróbálni.

Írta: Hajós Anna

 

2018-11-21« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk