MKVM: Határtalan édességek

MKVM: Határtalan édességek

MKVM: Határtalan édességek

 

 

             A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatásával „Határtalan édességek” címmel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megrendezte azt a tanácskozást és kiállítást, amelynek célja a Kárpát medence cukrászainak egykor készített tradicionális édességeinek felkutatása, megismertetése, megkóstoltatása. Emellett dokumentálása és a mi korunkra adaptálása. Az esemény fővédnöke, Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója nyitó beszédében leszögezte, a céljuk a Kárpát medencében élő nemzetiségek süteménykultúrájának bemutatása, gondolatébresztőként a mai magyar cukrászat számára.

            A 120 éves szakmai szervezet konferenciáján és workshopján az érdeklődők az előadásokon meghallgathatták a sütemények születésének történetét, a helyi jellegzetességeit, amelyek ilyenre alakították, láthatták a nézők az érdekes formákat, és egy receptkönyvecske segít az esetleges otthoni elkészítésben, ha a helyszíni kóstolás nyerőnek bizonyult.

            A programban palóc, osztrák, több magyar, tirpák, több szlovák, sváb, hajdúsági, székely, zsidó, és horvát süteményvilág mutatkozott be, legtöbbjüknél megismertük a települést és a cukrászdákat is, ahol megtalálhatók ezek a finomságok. Olyanokkal, találkozhattunk, mint a döbrögközi sós, tejfeles, „likas” kalács, amelyet Tolna megyei népdalcsokorral, népviseletben mutatott be a polgármester asszony és a helyi cukrászat. A Zalai értéktárba bekerült a megye déli részén, az Őrség falvaiban megújult fumu, amelyet keresztelőre, vagy esküvőre készítenek az asszonyok, és fiú, valamint lány változata is van a nagyméretű kelt tésztának. Ezt itt a kiállításon Balogh Anita zalaszombatfai keramikus mutatta be, ismertetve a kialakulásának történetét. Neki a településen elhelyezett szobra is ezt a tésztababát ábrázolja. Sommer András és felesége a zsidó hagyományos süteményekről beszélt, eredetükről, azokról az ünnepekről, amelyekhez tartoznak. Flódnit, kindlit, Hámán fülét kóstolhattak az érdeklődők, és ismerkedhettek a felhasználható alapanyagokkal. Bognár Éva, a győri Krúdy Gyula SZKI tanára a Rába közi vendéglátásról számolt be, a hagyományos barackfánkról, a csanaki boros galuskáról, a csornai bélesről, a kisalföldi túrós rezgősről, no meg a Főispánné remeke elnevezésű finomságról, hogy csak néhányat említsünk.

 

 

A kihelyezett asztalokon a résztvevők sokféle süteménye várt a kóstolni vágyókra. Mint Vojtek Éva, a Cukrászat című lap főszerkesztője, aki a résztvevőket bemutatta, és az eseményt koordinálta, elmondta, a nemzetiségi, a régiós és az egyéni cukrászatok kiválóak Magyarországon. Ez az esemény alkalmas volt nemcsak tudásuk megmutatására, hanem a receptek cseréjére is.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

2018-09-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk