Nem csak a halászléért érdemes Bajára utazni

Nem csak a halászléért érdemes Bajára utazni

Nem csak a halászléért érdemes Bajára utazni

 Fotó: Simon László 

 

A Hungarikum Magyar Értéktárába felvett Bajai halászlé a város büszkesége, szellemi értéke. Népszerűségét bizonyítja, hogy az idei, 23. halfőző fesztiválon már kétezer versenyző állt rajthoz. Azonban Bács-Kiskun megye második legnagyobb településére nem csak a híres halászlé miatt érdemes ellátogatni, mert a környék számtalan programot és látnivalót is kínál. Nézzünk körbe a gyönyörű főtérén, bolyongjunk a hangulatos utcákban, fotózzuk le a patinás Városházát, a Piriponty kisvonattal utazzunk át a Petőfi-szigetre, nézzük meg a Duna és a Sugovica összefolyásánál lévő Türr kilátót .

A közelben csodálatos természeti kincseket lehet találni, elég Európa legnagyobb ártéri erdejét, a Gemenci erdőt említeni, amelyben a 31 km hosszú kisvasút vonalán utazhatunk Pörbölyre, az Ökoturisztikai Központba. A Duna-Dráva Nemzeti Parkban oltalom alatt lévő árterület déli kapuja a bakancsos, a kerékpáros, valamint a vízi turistáknak, és az erdei vasút szerelmeseinek egyaránt izgalmas élményeket ígér. Túravezetőnk, Barkuti Balázs „gemencológus” - aki Budapestről érkezve 13 éve él itt a párjával- a Malomtelelő állomás mesebeli nevéről a múltat idézi: közel kétszáz éve Baja környékén 70- 80 hajómalom őrölte a gabonát, a szerkezeteket télen, a jégzajlás elől védett helyre kellett vontatni, és a gemenci terület nagyon alkalmas volt a malmok átteleltetésére.

 

Fotó: Koprivanacz Kristóf

 

A tanösvényen végigsétálva megismerhető a Gemenc egyedülálló állat- és növényvilága, a Duna mederváltozásai, valamint az óvatos és türelmes fotós fokozottan védett, tavon élő vízimadarakat, vagy a mocsárréten tartózkodó vadakat kaphatja lencsevégre.

 

Újra éledt az Erzsébeth

 

A kirándulásokhoz, városlátogatáshoz ideális kiindulópont Baja legfiatalabb szállodája, a 27 kétágyas szobát kínáló Hotel Elizabeth. A belvároshoz közeli kertvárosi övezetben álló, külsőleg és belsőleg megújult szálláshely és rendezvény helyszín éttermében természetesen minden nap készül finom, hagyományos bajai halászlé is. Mindenki szereti, de hiába tűnik egyszerűnek, nem mindenki tudja jól elkészíteni a híres bajai halászlevet.

 

Fotó: Koprivanacz Kristóf

 

Hosszú István, Hosszú Katinka édesapja árulta el a tökéletes bajai halászlé készítés titkos szabályát. "Mi Baján azt valljuk, hogy az embernek a halászlé miatt van öt ujja. Csak öt dolog kell ugyanis hozzá: hal, víz, hagyma, paprika, só" - sorolta István, aki a titkos családi receptbe is beavatta a hotel vendégeit. Körbeálltuk a halászléfőző mestert az udvaron felállított felfelé szűkülő formájú, zománcos bográcsoknál, és hallgattuk a rejtélyes folyamatot. "Én három-négy órával a főzés előtt megpucolom és lesózom a halat, így elég puha lesz a hús, de nem fő szét. Először annyiszor 1,2 liter vizet öntök a bográcsba, ahány kiló halat főzök, aztán 5 kiló halhoz beledarabolok vagy öt fej vöröshagymát. Ha a lé elkezd lobogva forrni, akkor teszem bele a halszeleteket, először a fejét, farkát, negyed óra múlva a derekát. Eztán jön a lisztfinomságúra őrölt pirospaprika, amit Kalocsáról hozunk. Bő félórát főzöm, ekkor kerül bele az ikra és a haltej. Ha az egész jól összeállt, beállítom a sósságot. Mi külön tálaljuk a levet, külön a halat, és a külön főzött házi gyufatésztát is. Még egy jó tanács, mielőtt asztalhoz ülünk: mindenképp először Baján kóstolja meg az eredeti halászlevet, aki még soha nem kóstolta, mert a miénket biztosan megszereti”.

 

Fotó: Koprivanacz Kristóf

 

A tulajdonostól, Szabó Mártontól megtudtuk, hogy a régi panzió tíz évig zárva volt, majd szállodaként a család életre keltette a patinás, tornyos épületet. Hamarosan wellness-részleggel bővítik a létesítményt, amit a szállóvendégeken kívül a városlakók felé is megnyitnak majd.

Gasztronómiai és társasági rendezvényekkel csábítják a közeljövőben a helybélieket, még októberben Köcsögös bab péntekkel, novemberben pedig a Márton napi liba-étlappal készülnek a konyhán, és érkeznek a foglalások az Erzsébet napi bálra. Érdekesség, hogy hétvégi fogászatra is lehet itt jelentkezni.

 

A turizmushoz jó közlekedés kell

 

A város nem szűkölködik infrastrukturális fejlesztésekben. A 100 milliárd forintos hazai forrású programok egyike a Deák Ferenc zsilipnél lévő híd átépítése, mely a forgalom folyamatos fenntartása mellett készül. Kerékpárút megvalósítása is elindult, így az autómentes lakosság közlekedése gyorsabbá és biztonságosabbá válik. A munkálatok során kibővítik az átkelőt, a gépjárművek pedig három méter szélességű sávokon haladhatnak. A jövőben megvalósuló fejlesztések között szerepel a piac, az uszoda és élményfürdő, valamint a Jelky tér és a kikötő rendbehozatala is.

Írta: Barna Judit

2018-10-26« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk