Novohrad-Nógrád Geopark

Novohrad-Nógrád Geopark

Novohrad-Nógrád Geopark

 

 

 A geopark területe 1598 km2, ebből 336 km2 Szlovákiában. Egyedülállóan gazdag geológiai és természeti értékekben, kulturális és történelmi örökségben beleértve a népi hagyományokat, a modern kultúrát és a gasztronómiát. A Novohrad-Nógrád Geopark szlovákiai részén 22 település 53 geosite-tal, magyar oldalon 64 település 167 hasonló tartalmú helyszínnel rendelkez

A területen szlovákiai részén található a Cseres Hegység Tájvédelmi Körzet, magyarországi oldalon a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet. Mindkét védett terület elsősorban a legfiatalabb vulkanikus területvédelmére és ismeretterjesztő-tudományos szintű kihasználásra jött létre.

 

 

A geopark szlovákiai részét a Fülek központú Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása, magyarországi részét a Salgótarjáni székhelyű Novohrad-Nógrád Geopark non-profit kft. irányítja.

A Novohrad-Nógrád Geopark az UNESCO Irányító Bizottságának a franciaországi Luberon-ben 2010. március 27-én megtartott ülésén, a világ első határon átívelő geoparkjaként az EGN 38. tagja lett, 2010 áprilisában a GGN malajziai konferenciáján pedig a GGN 67. tagja lett.

 

 

GEOPARK HÁLÓZAT 

A geoparkok a 4600 millió éves Föld bolygó történetéről mesélnek, a geológiai folyamatok lefolyásáról, melyek az emberi fejlődés menetét is befolyásolták. A Geopark tudományos jelentőségű terület, nemcsak a földtani, de régészeti, gazdasági vagy kulturális szempontjából is. Ez összhangban van a fenntartható fejlődés stratégiájával, felületetet biztosít a tudományos kutatásnak és az oktatásnak, és jelentős vonatkozása lehet a helyi gazdasági fejlődésnek is. A geoparkok nemcsak az egykori éghajlatváltozás bizonyítékait mutatják meg, de tájékoztatják a helyi lakosokat az aktuális változásokról, segítik őket az olyan kockázatokra való felkészülésben, mint a földrengések, szökőárak, vulkánkitörések.

A Franciaországban, Görögországban, Németországban és Spanyolországban létrehozott négy geopark közreműködésével 2000 júniusában, partneri egyezmény eredményeként létrejött az ún. Európai Geoparkok Hálózata (EGN), a 2001. április 20-án aláírták az UNESCO és az EGN közötti együttműködési megállapodást. 

A földtani örökséggel foglalkozó nemzetközi szakértői bizottság határozatát követően 2004 februárjában az UNESCO párizsi központjában az EGN 17 tagja és 8 kínai geopark képviselői azért találkoztak, hogy közösen létrehozzák az ún. Globalis Geoparkok hálózatát (GGN).

 

 

Az UNESCO tagállamai a szervezet 38., pekingi közgyűlésén 2015. november 17-én ratifikálták az ún. A földtudományok és geoparkok nemzetközi programját (International Geoscience and Geoparks Programme), valamint egy új, a Globális UNESCO Geopark kategóriát, mellyel kifejezték a jelentős geológiai helyszínek és tájak teljesigényű menedzsmentjének fontosságát. A földtudományok és geoparkok nemzetközi programja két programon keresztül valósul meg: a Földtudományok Nemzetközi Programja a Földtudományi nemzetközi egyesületével (IUGS) valamint a Globális UNESCO Geoparkok programja.

 

A globális UNESCO Geoparkok igyekeznek megnövelni a földtani sokszínűség jelentőségét és bemutatják a természetvédelem, az oktatás és a turizmus jelentőségére összpontosító sikeres projekteket. A Világörökség és a Bioszféra Rezervátumok listájával együtt a Globális UNESCO Geoparkok alkotják a fenntartható fejlődés teljes körű eszköztárát és a globális és helyi kilátásokkal jelentősen hozzájárulnak a 2030-ig tartó fenntartható fejlődés biztosításában.

2017-ben az UNESCO Globális Geopark címet a világ 35 országában 127 geopark viselhette

www.nngeopark.eu

Írta: Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit 

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

 

2018-06-16« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk