Olasz Fesztivál

Olasz Fesztivál

Olasz Fesztivál

 

 

            Május 30-tól június 16-ig egymást követik az olasz kulturális és gazdasági események Budapesten. A negyedik alkalommal sorra kerülő rendezvénysorozat az Olasz Külkereskedelmi Intézet szervezésében, a budapesti Olasz Nagykövetség védnökségével, valamint az Olasz Kultúrintézet és a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara együttműködésével valósul meg. A beharangozó sajtótájékoztatón Massimo Rustico nagykövet üdvözölte a megjelenteket. Beszélt arról, hogy Olaszország a világ minden országába exportál. Jóllehet, az államadósság magas, a lakosság adóssága viszont a legalacsonyabb Európában. A gazdaság motorja a jelentős hazai fogyasztás, miközben az export 448 milliárd euró, az import 401 milliárd, vagyis pozitív a mérlegük. Kézműiparban a másodikak Németország mögött. Bár a gasztronómiára gondolunk, mint húzóágazatra, valójában az ipart kiszolgáló gépek gyártása tölt be fontos, meghatározó szerepet. Világszínvonalú a kutatás-fejlesztésük.

            Természetesen a gépipar után az élelmiszeripar, a ruhaipar és az autóipar számít húzóágazatnak. Magyarországon 3000 olasz cég van jelen, 25 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Keresik a további lehetőségeket az élelmiszergyártásban, a környezetvédelemben és az orvosi eszközök gyártása terén.

Mintegy 100 vállalkozás vesz részt a mostani fesztiválon, bemutatják a kiváló olasz termékeket, kedvezményeket és nyereményeket ajánlanak fel, illetve eseményeket szerveznek a Made in Italy és az olasz stílus népszerűsítéséért. Így a gasztronómia, a, a kozmetikai készítmények, élelmiszerek, divat, autó és motor szektoron át a művészetek, a kultúra és a turizmus területének kínálata is megjelenik. Mintegy harminc program várja az érdeklődőket. Lehet nyerni Rómában sorra kerülő olasz nyelvtanfolyamot, részvételt az olasz konyhaakadémia kurzusán, itt Budapesten.

            Francesco Mari, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke elmondta, eljuttatták információikat a vidéki városainkba is az ottani kereskedelmi kamarákhoz. Leszögezte, náluk, olaszoknál az üzlet sincs meg szenvedély nélkül. Június 12-14 között kóstolókkal várják az érdeklődőket.

A június 14-i milánói kézműves kiállításon magyar cégeket is bemutatnak. Szardínia az Olasz Kulturális Intézet 2018-as programjában fontos szerepet kap – tudtuk meg Gian Luca Borghese igazgatótól. Június 6-án szárd rövidfilmeket vetítenek erről a szigetről, június 9-én a Várkert Bazár ad otthont az Actores Alidos együttes előadásának, szárd nők dalai hangzanak fel.

            A rendezvény kapcsolódik időben Olaszország nemzeti ünnepéhez. 1946. június 2-án tartották meg azt a népszavazást, amelynek eredményeként a monarchia helyett köztársasággá alakultak. Hagyományosan II. Viktor Emánuel emlékműénél a köztársasági elnök koszorút helyez el az ismeretlen katona sírjára, a katonai parádé részeként repülők rajzolják az égre a zöld-fehér-piros csíkokat, az olasz nemzeti színeket.

A fesztivál programja megtekinthető www.italianfestival.eu oldalon

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

           

2018-06-07« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk