Panyolafeszt a hagyományok jegyében

Panyolafeszt a hagyományok jegyében

Panyolafeszt a hagyományok jegyében

 

 

            Augusztus 2-4 között tartják meg a XIII. Panyolafesztet, amelynek érdekességeiről hallhattunk Panyola polgármestere, Muhari Zoltán

 

 

sajtótájékoztatóján. Az eseményen részt vett Lakatos Gergely, a Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója, több fellépővel együtt. Ugyancsak megjelent Márta István,

 

 

a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, aki arról beszélt, hogy a természeti helyszín szépsége, a település, és az ott élő emberek munkája révén, az eddig tapasztaltak alapján megérett a rendezvény a minősítésre (ez további rangot jelent majd a következő években).

            A Tisza, a Túr

 

 

és a Szamos egybefolyásánál alakult ki a település, ahol egykor halászattal, vadászattal és pásztorkodással foglalkoztak az emberek. Napjainkban főleg a gyümölcsökről, illetve az azokból készülő pálinkákról, aszalványokról, lekvárokról jut Panyola az eszünkbe, és persze erről a különleges fesztiválról, amelynek minden pillanata a hagyományokról szól. A hagyományok őrzése és ápolása fontos szerepet kap az itt élők életében; őrzik, gondozzák a tradíciókat és továbbadják a következő nemzedéknek. Tizenkét évvel ezelőtt indult a Panyolafeszt, amelyre minden évben a magyarokon kívül a határon túlról is érkeznek a vendégek, élvezik az itt élők kedvességét, vendégszeretetét, és természetesen a programokat, amelyek kapcsolódnak a szatmári szokásokhoz. Egyaránt kedvelhetik a családok és a fiatal generációk is a három nap forgatagát.

            A műfajok színes kavalkádja várja a vendégeket: lesz népzene, jazz, utcazene, akusztikus rock. Fellép a Csík zenekar és Presser Gábor, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, Szabó Balázs és bandája, a Bohemian Betyars, Fitos Dezső társulata, Dánielfy Gergő és az Utazók, a Good Company és még sokan.

 

 

Az egyes portákon is programok várják az érdeklődőket, így Makranczi Zalán előadja Szókratész védőbeszédét, máshol pálinkaszemináriumot tartanak a tanulni vágyóknak. A gyerekeket bábszínház, kézműves udvar, egyedi játszótér, valamint különlegességként papírautó-mozi szórakoztatja. Akik sportosabbak, részt vehetnek a kajak, vagy kenutúrákon, tutajozhatnak a folyóvizeken, biciklitúrát tehetnek a csodaszép környékbeli templomok meglátogatására.

 

 

A Tisza parton strandolás, piknik, zene és itteni alapanyagokból készült szatmári finomságok

 

 

szerepelnek a választékban. Főznek a helyi csapatok és egy vendégcsapat érkezik Penyigéről is, hogy mindenki jól lakhasson, válogatva az ízekből. Nem marad el a tábortűz, és működik majd a folkkocsma.

            Látogatható a pálinkafőzde – a férfiak örömére,

 

 

kóstolhatók a hagyományos kisüsti eljárással készülő különleges pálinkák, köztük a helyi érdekesség, a „nem tudom” szilvapálinka, vagy a zöld dióból, meg a bodzából készült is.

            A három nap mottója: Mintha hazajönnél…. És ez így is lesz.

www.panyolafeszt.hu

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

 

 

2018-06-17« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk