Projekt a Mura-mente természetes élőhelyeinek komplex helyreállítására

Projekt a Mura-mente természetes élőhelyeinek komplex helyreállítására

Projekt a Mura-mente természetes élőhelyeinek komplex helyreállítására

 

Szerző: dr. Kopek Annamária

 

A projekt a Mura-mente természetes élőhelyeinek komplex helyreállítására és fejlesztésére irányul, amely feladat összhangban van a fenntartható fejlődés alapkövetelményeivel.

A pályázatban a Mura mentén található, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő cserjésedett, befásodó gyepterületek helyreállítása, a legeltetés újraindítása valamint Letenye térségében a legelő állatállomány elhelyezése a cél.

 

A projekt konkrét tevékenységei:

  • tájidegen fafajok eltávolítása az ártéri erdőkből, azok cseréje őshonos fafajokra kb. 150 ha-on;
  • fás legelők helyreállítása, az állattartás feltételeinek megteremtése 75 ha-on;
  • állattartó telep kialakítása;
  • monitorozás, tanösvény kialakítása.

 

Az üzemeltetést az Igazgatóság több létesítményéhez hasonlóan helyi vállalkozókkal tervezi megvalósítani.

 

Az ingatlanon fogadóépület létesül, amelyben a telep működtetéséhez szükséges adminisztratív és szociális funkciók, valamint géptároló és műhely funkciók kapnak helyet. A telep tervezett maximális állatlétszáma 200 db szürkemarha. Az állatok ellátására egy istállóépület épül a hozzá kapcsolódó karámrendszerrel és kezelőfolyosóval, felhajtórámpával, szénatároló épülettel és trágyatárolóval, az állattartási technológiához szükséges infrastruktúrával és belső úthálózattal. Az ingatlan egy központi helyén zárt tűzivíz tározó épül. Az épületek megtervezése, illetve az ingatlanon belüli elhelyezkedésük során figyelembe vettük, hogy egy későbbi pályázati forrás elnyerése esetén a fogadóépület bővítése, illetve további istálló és szénatároló épületek telepítése biztosított legyen. A tervezett létesítmény rendeltetése Major (állattartó telep és gazdálkodási centrum). A Major mellett egy közel 3,5 km hosszú tanösvény is kialakításra került, amely nyomvonala körbevezet az állattartó telep területén, érintve az istállót, az árteret és a fás legelő egy részét.

 

A projektről további információ a www.bfnpi.hu oldalon olvasható.

 

 

2020-05-24« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk