Sikeres szőlész - borász konferencia

Sikeres szőlész - borász konferencia

Sikeres szőlész - borász konferencia

 

            Október 26-án tartották meg az első Országos Szőlész – Borász Konferenciát a Szent István egyetem budapesti campusán. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, az idén 25 éves Magyar Bor Akadémia és a Junibor –Fiatal Borászok Egyesülete szervezésében rendezett eseményen több mint 250-en, szőlészek, borászok, oktatók, tanárok, marketinggel és turizmussal foglalkozó szakemberek és egyetemi, főiskolai hallgatók vettek részt.

            Az ágazat kutatási és oktatási műhelyeivel együtt közös munkába kezdtek, hogy kialakítsák azokat a szakmai minimumokat, amelyeket kiindulópontnak tekinthetnek, köztük az értékalapú szakmai szótárt, a szakmai közbeszédet.

            A konferenciának helyt adó egyetem rektor helyettese, Dr. Palkovics László elmondta, hogy hosszú évek várakozása után jóváhagyták az illetékesek az egyetemen a mester fokozatú (MSc) szőlész-borászképzést.  Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntőjében a gyakorlat szakmai kihívásainak megvitatására, a közös gondolkodás, az együttműködés fontosságára figyelmeztetett, a nagyobb léptékű feladatok elvégzéséhez ezekből merítve erőt.

            A szekcióülések során a tizenkét előadás a szakma legkülönbözőbb témáit érintette. Szóba kerültek a modern borászatban használt borkezelő anyagok, élesztő starterkultúrák, a borvizsgálatok jelentősége. Előadás hangzott el a bio, a biodinamikus és a természetes borokról, a pezsgő alapborok készítésének szakmai fogásairól, a fahordós érlelés legújabb tapasztalatairól. A szőlészek ismereteket szerezhettek az öntözésről, a talajerőgazdálkodásról, fajtafenntartásról, klónszelekcióról, az új szőlőmetszési technológiákról, a szőlő-növényvédelem legújabb kihívásairól, az alanyfajták szerepéről.

            A szervezők sikeresnek tekintik ezt az első Országos Szőlész- Borász Konferenciát, és célul tűzték ki, hogy ezután minden évben megrendezik a szakma számára fontos, hiánypótló fórumot.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu

2017-10-30« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk